Glas och porslin för julens dukningar

Kanske dukar du varje jul med gammelmormors julservis, eller kanske tycker du att allt med tomtar känns smaklöst. Oavsett vilket har vi alla ett förhållande till julporslin, om det så är tomtetallriken vi åt vår julgröt ur som barn eller de vackra glas du köpte i fjol. I denna månads auktionskoll har vi tittat närmare på serviser, glas och porslin som hör julen till.

Julserviser finns över hela skalan, från fynd till sådant som kan ge ett rejält tillskott till julklappsbudgeten om du bestämmer dig för att sälja. Hela serviser med många delar, inte minst Gustavsbergs klassiska God Jul-servis, kan sticka i väg prismässigt, medan enstaka delar ofta går att hitta för i sammanhanget nästan inga pengar alls. I bildspelet har vi samlat några exempel från nätauktionerna.

Text: Nicklas Remmegård. Foton: respektive auktionshus via auctionet.com