Robin Johansson visar hur de nya pumparna monteras.

Nya vattenmätare larmar vid läcka

I Degerfors pågår arbetet med att byta ut de gamla analoga vattenmätarna till digitala mätare. Det kommer resultera i bättre service för kommunens invånare då de nya mätarna själva rapporterar in förbrukningen och larmar om det blir en läcka.
– Det är ett skydd för fastighetsägarna, säger Robin Johansson, vi kan hjälpa dem att hålla koll.

I och med de nya mätarna kan man följa förbrukningen timme för timme, och skulle det exempelvis bli en läcka eller att förbrukningen blir onormalt hög larmar systemet. Då kan man från kommunens sida kontakta fastighetsägaren som i sin tur kan åtgärda felet.
– De vi har ringt har varit väldigt nöjda, säger Robin Johansson som sköter arbetet med mätarbytena, många har varit tacksamma att vi ringt så de kunnat fixa läckorna.

Att tidigt upptäcka droppande kranar, läckande toaletter eller en slang som inte är helt avstängd sparar också en hel del pengar. Det kan tyckas handla om små mängder, men blir en större förbrukning än man kan tro.
– En småläckande toalett blir ungefär 500 kronor i månaden, påpekar Robin.

Utöver den förbättrade servicen i att upptäcka och underrätta om läckor och andra fel innebär de nya mätarna också fördelen att de rapporterar in förbrukningen istället för att du som fastighetsägare själv ska läsa av och rapportera in hur mycket vatten du använt. Genom att ”lyssna” på rören och lära sig hur ledningen låter när den är hel kan mätaren också upptäcka läckor i rörnätet, och genom att se vilka mätare som larmat kan man mer effektivt också kunna ringa in var läckan finns.
– Det är en ganska häftig teknik, konstaterar Tony Kölborg, VA-chef på Deger-
fors kommun, vi kommer att hitta fler läckor och det underlättar både för oss och fastighetsägaren.

Text & foto: Nicklas Remmegård