Brinner för gott bröd och bra mat

Vid Svartås norra infart kan det hända att du möts av en doft av nybakt bröd. Här finns nämligen Sur-Annas Hembageri, som med hjärta för mathantverk och surdegsbröd lockar både ortsbor och genomresande att stanna till.
– Nya kunder blir ofta överraskade över att det finns ett bageri här, säger Anna Fonville med ett leende.

Anna startade Sur-Annas sommaren 2017, och har sedan dess försett inte bara Svartåbor med hantverksmässigt bakat surdegsbröd. Det kommer kunder från Degerfors, Karlskoga, Laxå, och ännu längre omkring; både återkommande och nya kunder. Särskilt sommartid är det också mycket turister som besöker bageriet, inte minst tyskar och holländare.

Mest populärt bland kunderna är Svartåbrödet, som häromåret tilldelades silvermedalj i SM i mathantverk. Det är ett ljust, härligt bröd som ska avnjutas nybakat. I sortimentet finns dock hela skalan från ljusa till grova, liksom flera olika rågbröd. Och det finns alltid minst två sorters bullar.
– Det är inte jättevanligt med surdegsbullar, men det blir jättegoda bullar med mer och djupare smak.

Bageriets filosofi är att ge folk nyttigt och gott bröd, och att sprida kunskap om bra mat. En del av det är att Anna också håller kurser i surdegsbakning, och intresset för såväl surdegsbak som bra mat överlag är stort.
– Man vill veta vad man stoppar i sig, menar hon.

Hennes eget bröd, som hon även säljer på Rekoringar runtom i trakten, är fritt från tillsatser och bakas på närproducerade råvaror. Hon berättar att hon exempelvis köper mjöl från Råberga, och att deras mjöl är ursprungssäkrat så man kan säga exakt från vilken lantbrukare spannmålet kommer.

Förhoppningen är att etableringen av handelsboden på Sjötullen alldeles intill ska locka ännu fler att stanna till, och att man ska kunna dra nytta av varandra.
– Vi hoppas på ett bra samarbete och att vi ska kunna satsa gemensamt.

Text & foto: Nicklas Remmegård
Foto: Anna Fonville