Tusse gjorde ett bejublat framträdande på Rising Stars i Nobelhallen.

Ser tillbaka på lyckat jubileumsår

I början av året berättade vi om att Kulturskolan i Karlskoga nu firar sitt 75-årsjubileum. Nu börjar jubileumsåret lida mot sitt slut och Helen Kahlin, enhetschef på Kulturskolan, ser tillbaka på ett lyckat firande.
– Det har varit jättelyckat och jättekul, vi fortsätter fira året ut.

Då mycket av konsertverksamheten låg nere under pandemin och man kände att det fanns en del att ta ikapp beslutade man sig för att inte ha någon särskild jubileumskonsert utan istället lyfta de ”vanliga” evenemang man haft under året.

Rising Stars, årets största evenemang, beskriver Helen som en braksuccé med stora versaler. Efter ett par års pandemi var alla laddade till tänderna, det kom rekord mycket publik och eleverna tyckte det var jättekul.
– Det finns filmer där man ser hur de bara strålar, säger hon med ett leende, och barnen från lågstadiet sjöng så taket lyftes. Då tror jag inte det var ett öga torrt.

Gästartist då var Tusse som kom dit med ett budskap om hållbarhet. Gästartister hade man även då Vattenmannen och Speed dök upp tillsammans med Karlskoga Symfoniorkester och Kulturskolans egna Pearl Street Big Band som final på den serie konserter man efter elevernas önskemål höll under hösten till förmån för Världens Barn.

Under året har man också genomfört en mängd mindre evenemang där skolans elever medverkat på olika vis. Bara någon dag innan vi träffas gjorde exempelvis de allra yngsta eleverna, treåringarna som undervisas enligt Suzukimetoden, ett framträdande i Kulturskolans aula. Steget från att framträda för sina familjer i en aula till en stor show inför en fullsatt Nobelhallen kan tyckas långt, men visar på bredden i Kulturskolans verksamhet.
– Vi ska kunna erbjuda verksamhet till alla utifrån var och ens förutsättningar, säger Helen och lyfter fram hörnstenarna bredd, spets, tradition och förnyelse.

Hon menar att det är en balansgång att följa med sin tid och lyssna på elevernas önskemål men också behålla kompetensen inom orkestermusiken.
– Vi står för både förnyelse och tradition. Ska vi följa alla trender skulle vi få ändra utbudet vecka för vecka, men vi arbetar hela tiden för att hitta nya sätt att nå barn och ungdomar.

Jubileumsåret närmar sig sitt slut, just nu laddar man för fullt för lucia- och julkonserter, men det innebär inte att man lutar sig tillbaka. Man vill fortsätta utveckla både bredden och spetsen, och efter årsskiftet får man även ansvar för kulturutbudet i skolorna. Därtill blir Kör Deluxe en del av Kulturskolan i början av nästa år, även det ett ben man vill utveckla för att få in fler barn och unga och ge dem en meningsfull fritid.
– Verksamheten fortsätter breddas, säger Helen, vi siktar på att fortsätta i minst 75 år till.

Text: Nicklas Remmegård
Foto: Sara Duvéng & Nicklas Remmegård