Några av alla dem som förbereder Centrumfesten 2022; Anna Eriksson, Johan Rosqvist, Kicki Karlsson, Hans Jildesten, Marita Sjöberg och Anne-Charlotte Buhre.

Efterlängtad centrumfest åter i Storfors

För åttonde gången arrangeras Centrumfesten i Storfors en helt vanlig tisdagskväll den 6 december.
Efter två års pandemiuppehåll är intresset stort.
– För mig blir detta en spännande premiär. Den här typen av träffpunkter behövs för att öka gemenskapen i en bygd och jag har fina minnen från liknande evenemang där jag växte upp, säger kommunchef Johan Rosqvist, som ser fram emot att träffa både invånare, företag och föreningar under kvällen.

Julmusik, tomteparad, dryga 50-talet utställare och en tomte som flyttat till Storfors för kärlekens skull. Det är bara några av de ingredienser som årets fest bjuder på när företagare, butiker, föreningar och kommunala verksamheter satsar på öppet hus med julmingel, torgmat och mycket annat.

Det var i december 2013 som den allra första Centrumfesten hölls. Med 300 marschaller som lyste upp centrum, öppna butiker och utställare både i kommunhus och kulturhus blev kvällen en succé och sedan årligt återkommande.
– Det är alltid lika positivt att se så många Storforsare och besökare ha trevligt under en intensiv kväll. Dessutom startade vi den här festen för att ge både företag och föreningar en chans att visa upp sig vilket brukar bli otroligt uppskattat, säger kommunalråd Hans Jildesten.

I år deltar en lång rad företag och föreningar.
– Det här är i första hand ett näringslivsarrangemang. I år ser vi flera nya deltagare bland företagen vilket är väldigt roligt eftersom det här är en arena för att möta både kunder och framtida arbetskraft, säger näringslivsutvecklare Kicki Karlsson.
Att arrangemanget dessutom blivit en av Storfors allra mest uppskattade fester är ju bara positivt.

Hela Storfors centrum kommer att andas julgemyt under några kvällstimmar. På kommuntorget brinner brasan och gatorna kommer att lysas upp av eldar och marschaller. I en tipi delar Storforsstomten ut godispåsar till alla barn under tolv år och tar också emot önskelistor för att lotta ut presentkort på önskeklappar.

På kommuntorget finns flera utställare med tävlingar och lastbilar, brandbilar och racingbilar att provsitta. Här erbjuds varma tält och en utställning av olika gasolprodukter och man kan dricka glögg och äta grillade hamburgare eller nygräddade kôlbullar.

Inne i Kommunhuset finns bland andra polisen, säkerhetssamordnare och många olika kommunala verksamheter.
I Kulturhuset erbjuds både minimässa med olika företagare och föreningar samt julmarknad, underhållning, pyssel för barn och en föreställning där dans och konst går hand i hand.

I år avslutas Centrumfesten med en tomteparad som startar vid Kulturhuset klockan 18.45. De 100 första deltagarna får en gratis tomteluva att behålla. Paraden leds av Storforstomten och man tågar till Kommunhuset där medeltidsgruppen Silva spelar vid brasan medan tomten drar tre julklappsvinnare bland barnen.

Några hållpunkter under kvällen

• Öppet i hela centrum kl 16.00-19.00

• Stämpeljakt med fina vinster bla flera presentkort på 1000 kr – hämta & lämna formulär i Kulturhuset eller Kommunhuset under Centrumfestens hela öppettid.

• Tomten delar ut godispåsar till alla barn upp till 12 år på kommuntorget kl 17.00-18.30

• Performance med dans och konst i biblioteket kl 18.00

• Tomteparad från Kulturhuset till Kommunhuset kl 18.45

• Musik med medeltidsgruppen Silva på kommuntorget kl 18.40-19.00

• Dragning av tre julklappsvinnare bland barnen kl 19.00 vid brasan på kommuntorget

Text & foto: Eva Wiklund