Jonas Magnusson är cykelansvarig på Mandel Cykel & Trädgård.

Så cyklar du säkert i vinter

Allt fler väljer cykeln som transportmedel och motionsform även vintertid, och nu är hög tid att vinterrusta cykeln. Vi åkte till Mandel Cykel & Trädgård för att få tips om vad du bör tänka på.

Jonas Magnusson, cykelansvarig på Mandel Cykel & Trädgård lyfter först och främst fram vikten av bra däck.
– Det är ungefär som för bilar att man byter till vinterdäck säger han och berättar att det finns vinterdäck av alla de slag för cyklar. Dubbat och odubbat, från standarddäck till sport- och mountainbikedäck.

Man bör även se över sina däck så att de inte har torrsprickor och att dubben är i bra skick. Är dubben utslitna är det som att cykla med vanliga sommardäck. Många som lämnar in sin cykel för däckbyte passar också på att få en översyn av cykeln. Både elcyklar och traditionella cyklar ska servas med jämna mellanrum.
– En bra tumregel är att serva cykeln en gång per år, menar Jonas och tipsar om att det kan vara smart att lämna in den för service på höstkanten då trycket på verkstaden är lägre än på våren.

När mörkret smyger sig på är det viktigt att ha bra belysning. Är det mörkt ska du ha en vit, lysande lampa och vit reflex fram samt en röd lampa och reflex bakåt. Därtill vit eller orange reflex på sidan. Hos Mandel finns ett brett utbud av lyktor, allt från lysen för att synas till de som lyser upp så du ser hur bra som helst när du cyklar mitt ute i skogen.

Man har även ett stort utbud av tillbehör, kläder, hjälmar; allt du behöver för cykeln. I en hylla står flaskor med rengöringsmedel speciellt framtagna för cyklar.
– När du cyklar på vintern är rengöring A och O. Det gäller året runt men är extra viktigt vintertid eftersom det ofta är lite kladdigare på vintern och det är mycket salt som sliter på kedjor och annat, menar Jonas och fortsätter:
– Mitt tips är att ta en liten stund en gång i veckan och rengöra cykeln så smutsen inte byggs på.

Text & foto: Nicklas Remmegård