Helgtips v. 45

I dag skickar vi årets näst sista Mnytt till tryck, och firar med att fyra av tre nya fräscha tips inför helgen.

PODD I veckan satt jag och tittade på en gammal svensk film av det slag jag älskar. I en biroll, som hushållerska om jag inte missminner mig, dök Marianne Löfgren upp och jag tänkte att det är en av de där skådespelarna man sett i mängder av filmer, ofta just i biroller, men inte vet särskilt mycket om. Vilket lyckligt sammanträffande då att veckans avsnitt av Snedtänk handlar om just Marianne Löfgren. Som alltid när Kalle Lind med gäster är i farten är det kunnigt, underhållande, lärorikt och sprängfyllt med både intressanta utvikningar och namn av varierande samtidrelevans. Allmänt strålande.

ARKIV Nu på lördag 12 november inträffar Arkivens dag då arkiv runt om i landet öppnar upp för besökare och visar sin verksamhet. Exakt vad som händer är olika från arkiv till arkiv, vissa har öppet hus, vissa gör i ordning särskilda utställningar och vissa har olika föreläsningar och andra aktiviteter. Årets tema är myter och mysterier, och det kommer läggas lite extra fokus på spännande mysterier som gömmer sig i arkiven. I vårt område medverkar arkiv i både Karlskoga och Kristinehamn, och även i Karlstad, Örebro och Nora finns arkiv som välkomnar besökare under dagen. Du hittar alla medverkande arkiv på Arkivens dags hemsida.

LULZ Bland det roligaste du kan hitta på sociala medier just nu är twitterkontot Out of context porn. Det är precis som det heter, klipp ur porrfilmer som läggs upp helt utan kontext – och det blir fantastiskt roligt. Var beredd på dåligt skådespeleri, taffliga specialeffekter, bisarra dialoger och sådant som bara är konstigt. Bisarrfest är ett för svagt ord i sammanhanget. Du kommer skratta, häpna över människans kreativa förmåga och mycket möjligt ställa den enda i sammanhanget relevanta frågan: varför?

Nicklas Remmegård