Helgtips v. 44

Musik inspirerad av en katastrof och ett radioprogram som är ett måste för alla musikälskare. Även denna vecka har vi fokus mot musik i veckans helgtips. Musik är kul.

MUSIK Titanics förlisning har under det dryga sekel som passerat sedan den där olycksaliga natten som för alltid gjort fartyget till en del av vårt kollektiva medvetande gett upphov till en lång rad böcker, filmer, tv-program och andra verk. Ett av de mer originella är kanske den brittiske kompositören Gavin Bryars verk The Sinking of the Titanic. I verket föreställer sig Bryars hur det lät när bandet som enligt legenden fortsatte spela följde med fartyget ner i djupet. Genom åren, verket komponerades ursprungligen 1969, har verket förändrats i takt med att ny information om katastrofen framkommit och det har beskrivits som ett öppet verk, och som ett av den experimentella musikens klassiska verk. Experimentellt men inte svårtillgängligt, snarare drömsk suggestivt, närapå hypnotiskt. Musik som suger tag i lyssnaren.

Lördag 5 november framför Wermland Operas orkester The Sinking of the Titanic på Wermland Operas stora scen i Karlstad.

RADIO Kalejdoskop på P2 är ett av Sveriges Radios mest älskvärda program. Varje söndagskväll tar en nya producent med lyssnaren på en resa ut i musikvärlden, för – som programmet presenterar sig självt – en gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade. Veckans avsnitt har fått titeln Klibbiga ökenbeats, dub och djungeldans, och det är Cardigansmedlemmen Magnus Sveningsson och radioproducenten Anna Storåkers som satt ihop programmet. Det utlovas allt från Lykke Li till gambiskt 70-talssväng och mycket mer.

Sänds på P2 på söndag klockan 22. Eller när du själv önskar på webben, då kan du med fördel också passa på att lyssna in de tidigare avsnitt som finns där. Du kommer upptäcka mängder av fantastisk musik du inte visste fanns.

Nicklas Remmegård