Helgtips v. 43

Musikfokus i veckans helgtips. Initierade dissektioner av popmusiken du kanske inte visste att du behöver, ett återupptäckt favoritalbum och en ny chans att se en omtalad konsert. Trevlig pophelg!

RADIO Lokko i P2 beskrivs av kanalen själva som ett program i gränslandet mellan konstmusik och pop. I själva verket är det ett program som vågar ta popmusiken på allvar och se den som en kostart i Med programtitlar som ”Mykologins roll i medelålders mullvads-gabber” och ”Vad vi pratar om när vi pratar om spoken word” tar oss Andres Lokko med på initierade djupdykningar i musik som kallas smal men som visar ofantligt större bredd än den musik som spelas i ”breda” kanaler. Nytt avsnitt varannan söndag, i P2 och på webben. Den enda popradio du behöver.

MUSIK På tal om musik som sällan spelas på radio. När jag nyligen gick igenom skivsamlingen snubblade jag över Papers utmärkta och vid det här laget redan elva år gamla album Mischmasch. Tämligen förträfflig kraut i högt tempo. Finns på streamingtjänsterna.

MUSIK-TV Kite är ett av de där banden som trots en stor och trogen skara egentligen aldrig fått något brett medialt genomslag. När de hösten 2019 gjorde två konserter på Kungliga operan i Stockholm var trycket efter biljetter så högt att operans biljettsajt kraschade, och de båda konserterna var slutsålda snabbare än någon hann säga Thor Modéens roliga hatt. Nu på lördag visar SVT åter konserten som ramas in av spektakulära videoprojektioner och medverkan av Kungliga Hovkapellet. Du vill inte missa det.

SVT2 lördag 20:01

Nicklas Remmegård