Sjöräddare blev klassisk fiskargubbe

Många är historierna om vem bilden föreställer. En fiskare från den eller den ön i Bohuslän, en äldre släkting eller kanske bara en äldre man som plockats upp från gatan och fått sitta modell. Ingen av dem stämmer.

Motivet är välkänt. Den vitskäggige mannen, fiskargubben, som blickar mot fjärran med pipan i mungipan är en av våra mest reproducerade bilder. Har du den inte själv på väggen känner du någon som har det.

Målningen, som i original heter Der alte Seebär (Den gamle sjöbjörnen), målades av den tyske konstnären Harry Haerendel omkring 1920. Haerendel var verksam i Hamburg och målade ofta tavlor med marina motivDen gamle sjöbjörnen är hans mest kända målning. Historierna om vem det föreställer är som sagt många, men det mesta talar för att motivet är en holländsk räddningsbåtskapten vid namn Theodorus ”Dorus” Rijkers.

Under sin karriär räddade Dorus Rijkers livet på hundratals människor som lidit skeppsbrott utanför den nederländska kusten. Han anses vara en av de främsta sjöräddarena genom tiderna, och enligt vad det sägs räddade han så många att den statistiska sannolikheten för att överleva ett skeppsbrott i de vatten där han var verksam ökade dramatiskt. Han blev folkhjälte, belönades med medaljer av kungen och när han vid 81 års ålder gick ur tiden 1928 blev begravningen så storslagen att det näst intill liknade en statsbegravning. Än i dag bär gator i åtminstone 17 städer i Nederländerna hans namn, liksom en av den nederländska sjöräddningens räddningsbåtar. Därtill hänger han alltså i tusentals svenska hem, på en bild som kopierats, tolkats och parafraserats i det oändliga.

Eftersom de finns i så oerhörda mängder dyker fiskargubbar i olika varianter upp på både auktion och loppis lite då och då, kan kosta allt från någon tia upp till en femhundring. Ringa ekonomiskt värde, men en del av vår kulturhistoria.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Nicklas Remmegård, Auctionet.com, Regionaal Archief Alkmaar