Helgtips v. 42

Det är strax helg, ett nytt nummer av Mnytt finns ute och vi ger er naturligtvis ett gäng kultur- och/eller nöjestips för helgen.

FILM Sent lördag kväll visar SVT1 Wes Andersons tämligen underbara Moonrise Kingdom. Har du inte sett den, se den. Har du sett den, se den igen. Kanske den av Wes Andersons filmer som är mest Wes Anderson. Fylld med hans typiska humor, lysande musik (inte minst Françoise Hardys Le temps de l’amour som spelar en viktig roll i filmen) och mer eller mindre knasiga rollfigurer, allt givetvis i Andersons särpräglade stil och visuella uttryck. En film att förälska sig i.

Visas på SVT1 lördag 23:45, finns på SVT Play till 21 november.

FILM När vi ändå tipsar om film på SVT: på söndag är sista chansen att se den norska, gravt kritikerrosade succéfilmen Världens värsta människa på SVT Play. Underhållande svart romantisk komedi av Joachim Trier som blev dubbelt Oscarsnominerad (bästa manus och bästa utländska film), därtill vann huvudrollsinnehavaren Renate Reinsve skådespelarpriset i Cannes. Som alltid med bra filmer ska inte för mycket sägas om innehållet, men det är en film som ständigt är oförutsägbar, som överraskar och bjuder på oväntade grepp. Synnerligen sevärd.

MUSIK Och på tal om Françoise Hardy. Je ne sais pas ce que je veux är en något mer sällan hörd men alldeles fantastisk låt med denna legendar som kommit att personifiera det svlat coola franska 60-talet. Stråkarna i den är mycket möjligt de mest hänförande stråkar jag hört i en poplåt. Tyvärr finns den inte på franska på Spotify, däremot finns den i en engelsk inspelning under titeln Tiny Goddess. Den franska, bättre versionen finns dock på Youtube.

Nicklas Remmegård