Smidigt höstmys med skorstensfri kamin

När höstmörkret smyger sig på börjar du kanske längta efter att krypa upp i soffhörnet framför en mysig brasa. Då är en skorstensfri kamin en enkel och smidig lösning som höjer mysfaktorn utan alla nackdelar som följer med en traditionell eldstad, och du kan använda den även om du bor i lägenhet.

En skorstensfri kamin kan enkelt beskrivas som en eldstad som eldas med bioetanol, vilket när det förbränns inte avger någon rök eller sot varför ingen skorsten för att leda ut rökgaser behövs. 
– En skorstensfri kamin är perfekt om du vill ha en myskälla med lite värme utan att behöva bygga om
hela huset, säger Michael Ivansson på Sartex, återförsäljare av skorstensfria kaminer från Skill Factory.

Till skillnad från en traditionell kamin kan en skorstensfri kamin placeras i stort sett var du vill i hemmet. Den fungerar lika bra i lägenhet som hus, och du kan ha den i både sommarstugan och uterummet. Egentligen var som helst där du vill få till lite extra myskänsla.

Du använder inte en skorstensfri kamin för att värma upp hemmet, men den ger en lagom behaglig värme i det rum den används.
– Det blir en möbel med funktion, säger Michael Ivansson.

Skorstensfria kaminer finns i många olika modeller och utföranden. Golvstående och vägghängda, i gammeldags stil eller modern design. Det gör att de passar för alla, både gammal och ung, och i de flesta hem.

En skorstensfri kamin är enkel och smidig att använda. Utöver den respekt man alltid bör ha för eld är det inget särskilt man behöver tänka på. Därtill är en sådan kamin miljövänlig då förbränning av bioetanol inte ger något nettotillskott av koldioxid till atmosfären.

Text: Nicklas Remmegård Foto: Skill Factory