Ralf Nord i den nya snickeriverkstaden.

Nords satsar vidare i mindre skala

Efter många år av ständigt växande beslöt man sig på Nords för att lämna den stora butikslokalen i Linnebäck och köra vidare i mindre skala. I augusti öppnade man i nya lokaler ett stenkast från de tidigare. Nu är man tillbaka där allt började.

– Det är lite back to basics, säger Ralf Nord med ett skratt medan han visar runt i de nygamla lokalerna. Jag startade här 1993 med en liten snickeriverkstad på hundra kvadrat, sedan har vi växt under alla år.

Tanken att skala ner började växa fram för något år sedan när svårigheter med virkesleveranser och en allt mer turbulent marknad gjorde att det inte var roligt att hålla på längre. När man sedan fick ett bud på den stora butikslokalen fattades beslutet att köra vidare i mindre skala i de ursprungliga lokalerna. Ralf beskriver det som att man i dag är en byggbutik snarare än en bygghandel.
– En del tror att vi har slagit igen, vilket vi inte gjort, understryker Ralf.

I dag är det i huvudsak Ralf och hustrun Lina som jobbar i butiken, med god hjälp av hunden Kasper som hälsar kunderna välkomna och gärna vill bli kliad bakom öronen. Lokalerna må vara nygamla men trogna kunder kommer känna igen sig, och det inte bara för att kassan är densamma som när butiken först öppnade. Även om man skalat bort utbudet av vad Ralf kallar de tunga byggvarorna har man ett brett utbud av beslag, skruvar, färg och vad du kan tänkas behöva. I inredningsdelen har man rentav utökat med ett sortiment av second hand.

Därtill gör man en satsning på snickeriverkstaden.
– Jag är upplärd maskinsnickare och började min bana så, sedan tog butik och byggvaror över och verkstaden avvecklades, men nu har vi köpt in maskiner och startar upp snickeriet igen, säger Ralf.

Han kommer göra lite specialsnickerier utifrån beställningar, och så småningom finns tankar om att tillverka lite möbler och utemöbler.
– Det här är mer av en passion, och jag älskar att göra rustika saker.

På gården mellan byggbutiken och inredningsbutiken knastrar gruset under fötterna, nedanför verandan står en glassgubbe och ler. Till sommaren finns tankar att starta upp lite caféservering här. Nords må ha skalat ned, men fortsätter satsa framåt.

Text och foto: Nicklas Remmegård