Helgtips v. 41

I veckans helgtips tipsar vi om inte mindre än fyra filmer som för tillfället får att se på SVT Play. Det blir både beredskapskomedi och porrdrama. Håll i hatten.

FILM Beredskapsfilmerna var en genre som blommade under andra världskrigets beredskapstid för att sedan snabbt försvinna. Visst har det gjorts militärfilmer både tidigare och senare, och för ett otränat öga är det ofta svårt att skilja en militärfars från mitten av 30-talet från en beredskapskomedi från tidigt 40-tal. Det som skiljer är som regel hur soldatlivet och militären framställs. Beredskapsfilmerna förhåller sig mer respektfullt mot försvaret och inte sällan finns inslag som pekar på vikten av vaksamhet, ibland är det rentav den tematik kring vilken berättelsen rör sig. Här är väl Hjältar i gult och blått (1940) ett exempel där Thor Modéen och Elof Ahrle i vad som i grunden är en förväxlingskomedi avslöjar spioner och förhindrar ett attentat.

Bara någon månad efter krigsutbrottet hösten 1939 hade Landstormens lilla Lotta premiär, och den räknas därför ofta som den första beredskapsfilmen. Det är en lätt komedi av det romantiska slaget. En repövning får de sociala rollerna i den lilla staden att kastas om, vi får möta ett brokigt gäng mer eller mindre ovilliga rekryter och det uppstår diverse komiska förvecklingar. Thor Modéen är med, liksom Åke Söderblom och Ludde Gentzel. Huvudrollen som lottan Elsa görs av Sickan Carlsson i en för tiden tämligen typisk Sickan Carlsson-roll.

Ett par år senare hade Landstormens lilla argbigga premiär. Den kallas ibland för uppföljare till Landstormens lilla Lotta men har egentligen inte särskilt mycket gemensamt med den mer än de likartade titlarna, Sickan Carlsson i huvudrollen och att de utspelas i militärmiljö. Denna gång spelar Sickan Marianne, en bortskämd rikemansdotter som mer eller mindre ovilligt gör beredskapstjänst. Kulturkrockar uppstår, en stilig unga löjtnant dyker upp och ja, det går som det går. I mitt tycke är den snäppet vassare än sin föregångare, mindre spretig. Båda är dock sevärd, som tidsdokument, för sina komiska kvaliteter och för Sickan Carlssons strålande insatser. Nu finns både Landstormens lilla Lotta och Landstormens lilla argbigga att se på SVT Play.

FILM Pleasure (2021) är definitivt ingen beredskapsfilm, men det är en av senare års mest hyllade, och omdebatterade, svenska filmer. I filmen följer vi 19-åriga Linnea (strålande debutanten Sofia Kappel som belönades med en guldbagge för sin insats) som reser till LA med målet att bli porrstjärna. Inför filmen gjorde regissören Ninja Thyberg grundlig research och besökte själv flera porrfilmsinspelningar i Kalifornien. Det ger filmen en känsla av autenticitet och åtminstone för oss som inte själva sysslat med porr realism i hur branschen och dess produktioner skildras. Detta förstärks av att flera roller görs av människor som är verksamma i porrbranschen, som i vissa fall spelar varianter av sig själva. Filmen väckte givetvis debatt, en debatt som blev alldeles för omfattande för att redogöra för här men som kan konstateras ha resulterat i svensk kulturdebatts vassaste svar på tal när Ninja Thyberg svarade på kritik om exploatering av kvinnors kroppar.

Pleasure visas på SVT2 i kväll kl. 21:55 då den följs av ett eftersnack med Andrea Reuter och Erik Galli, och den finns på SVT Play fram till 13 november.

FILM Och på tal om filmer på SVT Play vill vi påminna om att i helgen är sista chansen (i alla fall för den här gången) att se Det regnar på vår kärlek (1946). Ingmar Bergmans drama om Maggi och David som möts på en järnvägsstation, han nyligen släppt efter att ha avtjänat ett fängelsestraff, hon bärandes på en hemlighet. De förälskar sig, slår sig ner i en kolonistuga fast beslutna om att skaffa sig ett vanligt, strävsamt liv tillsammans men vänds ständigt ryggen av ett samhälle som säger ”Ni angår oss inte”. En film av en ännu förhållandevis ung Bergman, inte den uppburne ikon han senare skulle bli, men redan här med då framtida Bergmanfavoriter som Gunnar Björnstrand och Åke Fridell i små roller. Nämnas kan också Douglas Håge och Hjördis Petterson vars trädgårdsmästarpar kan ses som en förstudie till deras gestaltning av Lille Fridolf och Selma några år senare.

Finns att se på SVT Play till och med söndag.

Nicklas Remmegård