Helgtips v. 40

En radiosänd konsert och en hett emotsedd biopremiär. Här är kulturen du inte får missa den här helgen.

MUSIK I kväll, kl. 19:03, sänder P2 en konsert där radiosymfonikerna under ledning av Aziz Shokhakimov framför Prokofjevs sjunde symfoni, samt Rachmaninovs Paganinivariationer.

Rachmaninov skrev sin variationer på Paganini, som inleder konserten, 1934 och de fick urpremiär samma år med tonsättaren själv vid pianot. De utgår från temat i den sista av Niccolò Paganinis 24 Capricer för soloviolin. Solist vid denna konsert är den uzbekiske stjärnpianisten Behzod Abduraimov. Abduraimov föddes 1990 och räkans som en av sin generations allra främsta pianister och har rosats för sin virtuosa färdighet och häpnadsväckande teknik. Han har vunnit flera internationella pianotävlingar och spelar regelbundet med några av världens främsta orkestrar.

Jämfört med de femte och sjätte symfonierna är Prokofjevs sjunde symfoni mer sällan spelad. Det blir således ett sällsynt tillfälle att få höra denna ljuva symfoni, som med sin bedrägligt drömska lätthet suger in lyssnaren. Vid urpremiären sågs den som ett mästerverk i Sovjetunionen, medan mottagandet i väst var betydligt svalare, man tolkade dess enkelhet som att Prokofjev vikt ner sig och anpassat verket efter Sovjetstatens censur. Den har med tidens omvärderats även i västvärlden, men har till skillnad från sina föregångare inte riktigt fått fäste i repertoaren. Glädje då att Radiosymfonikerna valt att plocka upp den.

Inspelningen gjordes vid två konserter i Berwaldhallen 21 och 22 september i år. Undertecknad var på plats vid den senare och kan intyga att det är enastående konsert. Vem vet, lyssnar du riktigt noga kanske du rentav lyckas urskilja mina applåder på slutet…

FILM I dag har också Ruben Östlunds Cannesvinnare Triangle of sadness biopremiär. Typisk måste se-film.

Nicklas Remmegård