Helgtips v. 39

Ännu en helg ligger framför oss, och vi på Mnytt ger tips på kultur och nöje du kan ägna dig åt denna första oktoberhelg.

DOKUMENTÄR Ingen har som Hieronymus Bosch skildrat helvetets plågor.Hans detaljrika, man skulle nästan kunna säga myllrande, lätt surrealistiska målningar lämnar ingen som ser dem oberörd. De har en suggestiv kraft, absurd humor och fantasifullhet som idag, mer än 500 år sedan de målades, ännu är oöverträffad. Lördag förkväll repriserar SVT dokumentären På upptäcktsfärd i helvetet (ursprungligen visad i januari) om denne säregne mästare.

Visas på SVT2 lördag 18:05, eller närhelst du önskar på SVT Play ända till juldagen 2024.

BOK Häromåret gjorde David Nessle en smärre succé med den humoristiska historiska deckaren Herr Nymans detektivbragd. Nyligen släpptes uppföljaren Herr Nyman och krönignsstenen, där vi åter får stifta bekantskap med journalisten Einar Nyman i det tidiga 1900-talets Stockholm. Denna gång i ett mysterium som involverar den mytomspunna Mora sten, den sten där svearnas kungar valdes under medeltiden och som försvann mer eller mindre spårlöst i början av 1500-talet. Något som Nessle själv på Twitter häromsistens konstaterade blev otippat aktuellt då det runt tiden för boksläppet rapporterades dels att den skotska kröningsstenen Sconestenen kommer flyttas till London för kröningen av Charles III, dels att det gjorts nya arkeologiska fynd vid Mora äng. Bör finnas hos din lokala bokhandel.

HOCKEY I  kväll börjar hockeysäsongen på riktigt då BIK Karlskoga har hemmapremiär. En av årets höjdpunkter.

Nicklas Remmegård