Fem koppar ur Stig Lindbergs Tahiti såldes för 26 000 i januari, fem månader senare gick lika många för 42 000.

Säljläge på svenskt retroporslin

Priserna på svenskt retroporslin har skjutit i höjden under året. Hos Tradera har nio av de tio dyraste porslinsauktionerna de senaste fem åren noterats sedan i maj i år.
– Sällsynta porslinsserier från 1960-talet, exempelvis Gefle Upsala Ekeby, Rörstrand eller Gustavsberg går för mycket höga slutpriser, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

I augusti i år slogs ett rekord då sex koppar och åtta fat ur serien Delila från Upsala-Ekeby ropades hem för 270 000 kronor, och med det blev den dyraste svenska porslinsauktionen någonsin på Tradera. Det tidigare rekordet, då bara några dagar gammalt, slogs med nära 90 000 kronor.
– Vi ser en tydlig trend där priserna på svenskt retro porslin började att öka under första kvartalet i år. Under det senaste halvåret har snittpriserna stigit med nästan 20 procent jämfört med samma period i fjol, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera i ett pressmeddelande.

Just Upsala-Ekeby dominerar på listan, men även Rörstrand och Gustavsberg går bra.
– Det är väldigt bra säljläge för den som har kvar ovanliga serier från främst 1950- och 1960-talet av dessa porslinstillverkare, säger Sofia Hagelin.

Det är inte bara på Tradera det svenska porslinet visat starka papper den senaste tiden. Under året har två tekoppar utan fat ur serien Pärlhyacint som Ellen Mortensen formgav för Upsala-Ekeby klubbats för 53 000 hos Auktionshuset Thelin & Johansson (en likadan med fat gick för drygt 39 000 på Tradera), och en enstaka kopp ur Hertha Bengtsons Rörstrandservis Fructus såldes så sent som i mitten av september för 15 000 kronor hos Crafoord Auktioner i Lund.

Ett tecken på hur intresset för retroporslinet ökat under året är den evigt populäre Stig Lindbergs servis Tahiti. I januari klubbades fem koppar med fat för 26 000 hos Stockholms Autktionsverk Malmö, några månader senare såldes lika många för hela 42 000 på Tradera. 

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Tradera, Auctionet.com