Helgtips v. 38

En väldigt bra bok, en klassisk film och ett nytt nummer av Mnytt i brevlådan, kan en helg bli bättre? Skulle inte tro det! Här kommer veckans helgtips.

BOK Att en bok kan läsas på olika sätt och att alla har sin egen upplevelse av en berättelse är förvisso sant, men det har sällan varit sannare än i Saša Stanišićs prisbelönt och tillsvenska nyligen översatta Härkomst. Greppet att du som läsare själv kan välja hur boken slutar hade kunnat kännas tramsigt och trött, som något som bara hade skrikit att här har vi en författare som själv tycker han är smart. Förvånansvärt nog blir det aldrig krystat utan fungerar alldeles utmärkt när du i bokens avslutande del som läsare kliver in i berättaren. Kanske för att bokens tema i mångt och mycket kretsar kring identitet och anpassning, varifrån vi kommer och vilka vi är. Under de sista sidorna blir boken på sätt och vis ett av de rollspel berättaren spelade i sin ungdom i ett Tyskland dit han och föräldrarna flytt från krigets Bosnien.

Det kan också ses som en lek med läsarens roll i litteraturen. Är man som läsare mottagare eller medskapare? Kan en berättelse existera utan en läsare, eller uppstår berättelsen rentav i läsaren? Här blir man i rent praktiskt mening medskapare av den berättelse man läser, även om det fortfarande är författaren (eller spelledaren, om man ska fortsätta rollspelskopplingen) som står handlingsalternativen. Det finns inte ett slut på berättelsen, det finns flera.

Även de sista sidornas interaktivitet förutan är Härkomst en strålande bok om just vad den heter, om härkomst och vad det betyder, hur det formar oss. Det är en roman som har inslag av coming of age och släktkrönika, men som också berättar om migrantidentiteten, om Jugoslaviens sammanbrott och om drakarna i Oskoruša. Jag rekommenderar den varmt. Läs!

FILM Tidigare i veckan visade SVT Hon dansade en sommar (1951). Klassikern som gjorde stor skandal när det begav sig eftersom man kunde skymta Ulla Jacobssons nakna bröst, och som bidrog till uppkomsten av begreppet den svenska synden. Bör givetvis ses. Finns på SVT Play till och med 9/10.

Och glöm inte att läsa nya numret av Mnytt som om den inte redan gjort det snart landar i brevlådan eller ett tidningsställ nära dig. Trevlig helg!

Nicklas Remmegård