Lena Johansson är väldigt nöjd med de gamla dörrarna, de är som en installation.

Lena skapar nytt av gammalt

Trattar som ljushållare, textiler som färgats med rost och blommor, stolar med broderier som klädsel, en billykta som blivit en lampa. När Lena Johansson ger gamla saker ett nytt liv är det med inspirerande kreativitet.
– Även om det börjat ändras lever vi i ett slit- och slängsamhälle, då är det roligt att kunna visa upp och inspirera till vad som går att göra med gamla grejer, säger hon.

– När vi hittade dem hade de legat i ett uthus i minst 40 år, säkert mer. Fantastiskt vilket virke, säger Lena Johansson och stryker med handen över de gamla dörrarna hon och maken monterat i dörröppningen som ”blev över” när de köpte grannlägenheten och slog ihop med sin.

Rutorna i dörrarna har dekorerats av konstnären Göran Persson som gjort ett träsnitt som tryckts på plexiglaset, och där bakom sitter belysning som skänker en extra lyster.
– Det är som en liten installation, det blev jätteläckert.

I sovrummet har ett gammalt ekskåp blivit en sänggavel. Lenas pappa hade skåpet i garaget i flera decennier och det krävdes en hel del skurande för att få det rent från rester av olja och allt vad som lagt sig på det genom åren.
– Jag är jättenöjd med den här, säger Lena, jag har minnen av skåpet och det var kul att återskapa. Jag kommer aldrig byta ut den.

Riktigt när hon började göra om gamla saker vet hon inte, hon har alltid roats av att skapa något nytt av saker hon kan hitta och har genom större delen av livet arbetat med bild och form, bland annat på konsthallen och med rekvisita på Kulturskolans teaterinriktning.
– När jag ser saker tänker jag: vad kan jag göra med det här, berättar hon, kreativiteten snurrar alltid.

Hon tror att det handlar mycket om nyfikenhet, att se vad som går att göra, vad man kan hitta för saker på en loppis eller tygaffär eller var det än må vara och vad som går att göra med dem.
– Det är sällan jag får en idé jag inte genomför. Allt blir såklart inte bra eller som man tänkt från början, men man vill ändå göra det, och när det blir bra blir man nöjd.

En av dessa idéer är en lampa som sitter i hallen. Strålkastaren till en Volvo PV60 har fått nytt liv som dekorationsbelysning då den utrustats med en batterilampa och monterats under en spegel.
– Den är det många som säger att de vill ha, ler Lena, särskilt män.

Strax intill har skelettet av en lampskärm och en tratt förvandlats till ljushållare, och på matsalsbordet står ljusstakar gjorda av gamla kamaxlar. De har stått utomhus i flera år, och under vintrarna när vatten som samlats i dem fryser, går det att dra upp som ett ljus av is.

Stolarna runt bordet har hon klätt om med vad som från början var en broderad tavla vilket innebär att inga av stolarna är exakt likadana men likväl tydligt hör ihop.
– Det är bara synd att de ska stå under bordet, säger hon med ett skratt.

Text & foto: Nicklas Remmegård