Orolig omvärld präglar höstens trender

Under höstens Formex, som nu var tillbaka på Stockholmsmässan efter att de senaste åren hållits digitalt, presenterade trendexperten Jan Rundgren som brukligt trendguiden Formex Trends som sammanställer höstens inredningstrender.

Gemensamt för de tre teman som presenterats, kallade Conservatory Archives, Ethernal Dreamland och Neo Nostalgic, är att de alla på olika vis förhåller sig till den oroliga omvärlden.

Antingen genom en längtan efter harmoni och trygghet (ED), en strävan efter något grundläggande där naturliga former inspirerar (CA) eller en färgstark lekfullhet (NN) som kontrast till omvärldens mörker.

Ser man till färg handlar det om en kombination av jordiga, naturnära färger och mer karamelliga, klara kulörer. Överhuvudtaget ser man mycket enfärgat snarare än mönster i höst, vilket också hänger ihop med att man vill ha ett lugn i hemmet. Flera av höstens trender talar som sagt till ett behov av trygghet, av det ombonade och drömlika. Men där finns också en lekfullt tillbakablickande trend där man använder inspiration från äldre stilar för att skapa nya uttryck. En del i det är att inreda med personliga, kära ting som kommer att finnas med oss länge, och ett fokus på långsiktigt och hållbart framför slit och släng. Det gäller i så väl föremål som materialval och går igen i flera av de trendteman som identifierats av Formex Trends.

Vad gäller material lyfts struktur fram som en av höstens starkaste trender. Man vill ha ytor som skapar effekter, men också material som har eller med tiden får en vacker patina. Trä kommer vara ett dominerande material, men man kommer enligt rapporten också se många vackra blandningar av material och att man leker med materialen på nya och spännande vis.

Omvärldens oro sipprar in i designen, för att låta oss glömma den.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Stockholmsmässan