Annika Nielsen tycker om att skapa lite friare.

Annika vill värna den fria skaparkraften

Keramik, skulptur, måleri. Annika Nielsen, som har sin verkstad på Berget i Degerfors, har en stor bredd i sin konst, och vill värna det fria skapandet.
– Det är roligt att vara bred, blir man fastlåst vid ett sätt att jobba är det inget roligt längre.

– Jag har varit på Berget sedan 1970-talet, säger Annika Nielsen medan vi pratas vid i skuggan av hennes många skulpturer. Jag startade upp ihop med min mamma och syster och har varit här sedan dess.
Hon beskriver det som att det har något speciellt att jobba med skulptur, att varje skulptur blir unik och att det finns så mycket man kan göra.
– Det är spännande att öppna ugnen och se om det blev som man hade tänkt eller om det blev något helt annat, kanske bättre.

När Mnytt är på besök är förberedelserna inför Konst Runt Möckeln i full gång. Annika har varit med på rundan sedan starten och ser fram emot att åter välkomna besökare till verkstaden. Hon lyfter vikten av att värna kreativitet och skapande, av att få vara lite friare, att inte vara och tänka som alla andra.
– Man får tycka vad man vill om konst, men vi ska värna den fria skaparkraften.

Själv har Annika skapat så länge hon kan minnas. Hennes mor och morbror sysslade båda med keramik och lät henne vara med i verkstaden som barn. Senare flyttade hon till Stockholm, utbildade sig på Konstfack. Hon betonar åter friheten, hur skolan uppmuntrade till att prova uttryck och tekniker.

Bredden har hon hållit fast vid. Hon gör keramik och skulptur men ägnar sig också åt måleri och grafik, har medverkat med text och bild i barnböcker, blandar gärna material. På ett bord står skulpturen ”Konstnären”, en brett grinande hund i fläckig målarrock och med penslarna i högsta hugg. Annika beskriver den som en galen konstnär som lever på intuition och glädje.
– Det är det som är roligt med att jobba så här, att leva på glädjen.

Text och foto: Nicklas Remmegård