Välbesökt medborgarceremoni i Storfors

Många hade slutit upp till medborgarceremonin i Storfors. Några av dem ville också vara med på bild.
Till årets ceremoni för personer som blivit svenska medborgare, var ett rekordstort antal personer inbjudna.
– Tyvärr har vi fått avvakta på grund av pandemin, men nu vill vi varmt välkomna alla nya svenskar till Storfors, säger kommunalråd Hans Jildesten, som delade ut flaggor och presentkort.

Närmare ett 70-tal personer som bor i Storfors har under de senaste tre åren blivit svenska medborgare. En del av dem har bott mycket länge i kommunen, medan andra har sökt svenskt medborgarskap så snabbt som möjligt. Alla kunde inte delta, men många hade slutit upp.

Sanvang Tochawng, som kommer från Burma, har bott i Storfors de senaste 14 åren. Barnen har vuxit upp och två av dem bor numera i Göteborg.
– Jag trivs verkligen här med naturen och människorna, jag gillar att plocka bär och att odla grönsaker, säger Sanvang, som redan hunnit vara svensk medborgare i tre år.

Belgaren Erik van Workens har bott i Sverige i nio år, och har valt att slå sig ner i Bjurtjärn. Han jobbar med IT-säkerhet år flera stora företag och trivs med att bo på landet.
– På landsbygden känner alla varandra och det är väldigt trevligt folk som jag har omkring mig, säger Erik, som dock är missnöjd med Migrationsverkets kötid för att få svenskt medborgarskap.
– Det har tagit 42 månader vilket känns helt orimligt, säger han.

Nawras al Ahmed är på plats tillsammans med barnen Mariam, Ahmed, Mohammed och Hamza medan hustrun Hiba Al Habib jobbar just idag.
– Vi har bott i Storfors i sju år och trivdes från första början. Vi tycker att allt är bra här; skolan, förskolan, vårdcentralen, människorna och naturen, säger Nawras, och berättar att det var nära att de tvingades flytta.
– Migrationsverket ville flytta oss till Piteå, men då hyrde vi ett eget boende för vi ville verkligen stanna. Nu siktar vi på att så småningom kunna köpa ett eget hus i Storfors, säger Nawras, som just bytt yrkesbana.
– Min fru jobbar både på Sjögläntan och i hemtjänsten. Jag har tidigare jobbat som vaktmästare, men nu testar jag att jobba som vikarie i vården, säger han.

En lång rad vuxna och barn ropades upp av Magnus Söreskog, chef på arbetsmarknadsenheten. De som fanns på plats fick ta emot flaggor och presentkort av kommunalråd Hans Jildesten, som hade hjälp av folkhälsosamordnare Kicki Karlsson.
– Att få välkomna nya svenskar till Storfors känns som ett hedersamt uppdrag även om jag kanske inte lyckades uttala alla namn perfekt, säger Magnus.

Text & foto: Eva Wiklund