Rowdy startar rörfirma i Storfors

Efter nio år som anställd rörmokare satsar Rowdy Claus nu på egen firma i branschen.
– Det har hela tiden varit min dröm att få driva eget företag. Det kändes som rätt tid just nu, säger Rowdy, som också flyttat tillbaka till Storfors med sina tre barn.

Som 14-årig flyttade Rowdy Claus från Holland till Småland med sina föräldrar. Året efter landade familjen i Storfors och här stannade han kvar även när föräldrarna flyttade tillbaka till Småland efter ett par år.
– Jag trivdes med lugnet och människorna i Storfors och det var här jag började min utbildning på Praktiska gymnasiet, säger Rowdy, som fick slutföra utbildningen i Karlstad när skolan lades ner.
Egentligen hade han tänkt bli snickare eller kanske elektriker, så valet av yrkesbana var mer en slump.
– Jag har alltid varit händig och gillar att greja med saker, säger han.
Som ung sommarjobbade han med gräsklippning och senare med ”allt möjligt” på en bondgård.

Rowdys senaste arbetsgivare var Bad & Värme i Kristinehamn där han också bodde under en period. Men för ett år sedan köpte han ett hus i Storfors och för bara ett par månader sedan tog han steget ut i eget företagande.
– Det känns roligt att få jobba åt sig själv och dessutom mer flexibelt. Men jag är också beredd på att det kan bli intensiva dagar och kanske även lite tufft i starten innan jag har gjort mig känd, säger han.

Några tvivel på att det finns utrymme för firman i Storfors och Östra Värmland har han dock inte.
– I vår bransch finns det massor av jobb eftersom det är brist på rörmokare, men det gäller att göra bra jobb, säger Rowdy, som redan fått förfrågningar av kunder som han jobbat åt i rollen som anställd på andra firmor.
– Det känns roligt att kunder hör av sig och det är ju ett kvitto på att jag lyckas göra så bra jobb som jag vill. Självklart är det viktigt med bra funktion och bra lösningar, men jag tycker att det ska vara snyggt också, säger han.

Claussons Rörservice erbjuder allt inom värme och sanitet, men installation av värmepumpar och badrumsrenoveringar ligger Rowdy extra varmt om hjärtat.
– Jag har jobbat mycket med just det, säger han.

När det gäller badrumsrenoveringar kan han erbjuda en helhetsentreprenad genom samarbete med Kristinehamnsföretagen Franssons Golv, LK Bygg och El-Richard.
– De tar ju också in mig till olika jobb, så vi har ett fint samarbete, säger han.

Till en början kommer han att jobba ensam i firman, men han har större planer än så för framtiden. Målet är en firma med flera anställda, men han vill ta det i lugn takt och i flera steg.
– När man har ett litet företag är det svårt att anställa folk man inte känner. Därför skulle jag gärna ta emot skolelever för praktik och senare anställa dem som lärlingar om det fungerar bra. Det är också ett sätt att hjälpa branschen att få fler rörmokare, säger Rowdy, som har hjälp i firman av sin särbo som är ekonom.

– Jag är ensamstående med tre barn och min särbo-sambo, som vi brukar kalla det, bor i Örebro med sina barn. Det är mycket tack vare hennes kompetens inom ekonomi som jag vågar satsa på eget företag, för den delen känns som den krångligaste. Det är ju viktigt att pappersarbetet blir rätt, säger Rowdy, som nu ser fram emot att skaffa sig en kundkrets i närområdet.

Text & foto: Eva Wiklund