Lena Andersson och Jimmy Serigstad prisades personligen av hembygdsföreningens sekreterare Agneta Svanlund ett par dagar före själva hembygdsdagen.

Årets Storforsare brinner för ungdomsarbete

Årets Storforsare är i år två personer som brinner för barns och ungas fritid.
De utsågs enhälligt av styrelsen för Storfors Hembygdsförening.
– Lena Andersson och Jimmy Serigstad var helt enkelt ett självklart val, säger ordförande Agneta Svanlund.

Just detta år fick utmärkelsen ske lite i förväg eftersom de båda huvudpersonerna var bortresta just under hembygdsfesten.

Det är två mycket rörda personer som möter Agneta vid hembygdsgården och som får läsa motiveringen som betonar makarnas engagemang för barn och unga i bygden.
– Oj, nu får jag tårar i ögonen. Det här är stort, säger Lena, och Jimmy instämmer:
– Vilken total överraskning. För oss är det vardagsliv att engagera oss i ungdomar, men självklart känns det jättekul att få den här utmärkelsen, säger han.

Lena och Jimmy driver fritidsgården i Kyrksten där kommunen och IOGT-NTO samverkar. Men de jobbar också för ungdomsföreningen Junis och under långa perioder har de varit familjehem.

På fritiden är det öppen dörr och kontakter med ungdomar som dominerar. Nyligen reste föreningen till Göteborg med 40 ungdomar.
– Vi brukar göra en resa strax innan skolan börjar så att alla barn och ungdomar har något att berätta efter sommarlovet, säger Jimmy.

Var drivkraften kommer ifrån är självklart för Lena:
– Från ungdomarna såklart. Det är en ära för oss att vi får vara med dem och att de vill dela sin tid med oss. Det ger massor av energi, säger hon.

Under själva hembygdsdagen får de båda firas på distans med hjälp av stora plakat, men det råder ingen tvekan om att publiken instämmer i hembygdsföreningens val av kandidater. 
En lång, varm applåd ackompanjerade kommunalråd Hans Jildesten som läste upp motiveringen till utmärkelse.
Förutom äran så får de båda en tavla av konstnären Stefan Höglin.

Under hembygdsfesten tackades även Agneta Svanlund och Leif Svanlund för lång och trogen tjänst i föreningen. De båda trappar nu ner sitt engagemang.

Hembygdsföreningens motivering till Årets Storforsare:
Två hjärtan av guld som slår hårt för barn och unga i Storfors kommun.
Fyra händer och två kreativa hjärnor som skapar arrangemang och engagemang.
Det besitter Årets Storforsare som är två personer.
Lena Andersson och Jimmy Serigstad har en drivkraft utöver det vanliga och en omtanke om alla – stora som små. Utöver driften av fritidsgården i Kyrksten satsar de stort ideellt engagemang genom IOGT-NTO och på sin fritid för att göra Storfors kommun till en bättre plats.
Hos Lena och Jimmy är dörren alltid öppen och de har även hjälp många unga genom åren i rollen som familjehem.
Det är av största vikt för en kommun att det finns engagerade människor som gör skillnad. Där har ni bidragit stort vilket gör er till givna kandidater som Årets Storforsare 2022.

Text & foto: Eva Wiklund