Helgtips v. 37

Biodag, klassisk konsert på radio och en nostalgidoftande återkomst i tv-tablån. Blir en späckad helg detta.

BIODAGEN Nu på söndag, 18 september, är det dags för Stora Biodagen, då biografer runt om i hela landet visar film för halva priset. I exempelvis Karlskoga visas massor med film hela dagen lång, från förmiddag ända fram till kvällen. Familjefilmer som Minioner: Historien och Gru  och Mamma Mu hittar hem, fläskiga storfilmer som Top Gun Maverick eller Elvis, sprillans nya Bowie-filmen Moonage Daydream (premiär i dag!) eller smygpremiärer av Ticket to paradise och See how they run (ingen av dem har officiell svensk premiär förrän sista september), för att bara nämna några av de aktuella filmer som visas under dagen. Kolla vad din bio visar, välj din favorit och sjunk ner i biofåtöljen för en härlig dag i filmens tecken.

MUSIK Har vi inte tipsat väldigt lite om musik på slutet? Och har vi inte varit ovanligt opretentiösa ett tag? Bäst att åtgärda båda tänker vi när vi ser att det i kväll i Klassiska konserten i P2 bjuds på ett riktigt höjdarprogram då Veronika Eberle och Sveriges Radios symfoniorkester spela Bartoks första violinkonsert samt två verk av Dvorak. 19:03 på Sveriges Radio P2, eller närhelst du så önskar på SR Play.

Och när vi ändå håller på vill också rekommendera att ratta in samma station vid lunchtid i morgon lördag. Då sänds en dokumentär om när nazisternas gamla raketfabrik Peenemünde, där den fruktade V-2 tillverkades, i våras gästades av New York Philharmonic med gäster. Som bonus kan nämnas att Peenemünde är beläget på ön Usedom, som tillsammans med grannön Wollin klingar bekant för oss Mosebacke Monarki-fans.

TV Vi som är födda vid mitten av 80-talet kommer aldrig glömma Kenny Starfighter, den välfönade rymdhjälten som trots, eller kanske tack vare, sitt något begränsade intellekt lyckades besegra den onde Dr Deo som ville förvandla jorden till en roll on-kula. Det var det roligaste vi dittills sett.

På söndag har uppföljaren Kenny Starfighter – Dr Deo slår tillbaka premiär på SVT1, på några veckor när 25 år efter att originalserien först började visas. Det är mycket möjligt att vi som var med när det begav sig kommer tycka att den nya säsongen är fruktansvärd, att den pissar på våra minnen genom att inte alls vara lika bra som det var då. Men jag kommer titta. Varan-TV lyckades vara lika roliga 20 år senare, gör Kenny det också?

Nicklas Remmegård