Helgtips v. 36

Som bekant är det val på söndag, alltså tar vi det möjligtvis slappa greppet att köra helgtips med valtema. Mycket nöje!

HISTORISK FILM På filmarkivet finns en stor mängd valfilmer från perioden 1928-1994. Det en fascinerande resa att se hur den politiska kommunikationen förändrats genom åren, från långa, spelfilmsliknande filmer gjorda för att visas på biografer till korta reklamfilmer av det slag vi ser på tv varje dag. Bredden är stor, från välgjorda komedier som 1954 års Skattefria Andersson och dess uppföljare Pettersson i Annorlunda från -56 till rätt stentrista filmer där stämningsfulla bilder ackompanjeras av speakerröst som pratar om då aktuella men nu sedan länge bortglömda frågor eller program. Eller det lätt bisarra ”reportaget” En sommardag med högerns ledare (1933) som i princip består av att Arvid Lindman promenerar i trädgården, promenerar i skogen, pekar på några kor, på ett väldigt stelt vis umgås med familjen, skriver ett brev och till sist håller ett tal vi inte får höra eftersom det är en stumfilm. Högst oklart är också budskapet i Högerpartiets I sommartid från 1950, där en flicka och en pojke möts till tonerna av Lars-Erik Larssons pastoralsvit, filmen slutar (spoiler alet!) med dans runt midsommarstången. Det är pekoral, och helt obegripligt.

Alla de ovan nämnda valfilmer och många, många fler finns på filmarkivet.se. In och hitta din favorit!

FILM Alexander Paynes komedi Election från 1999 har ingenting med svenska riksdagsval att göra, utan skildrar istället valet till, i brist på bättre översättningar, elevrådsordförande på en high school i den amerikanska mellanvästern. En underhållande bagatell om hur en historielärare övertalar den populära killen Paul att ställa upp som kandidat i valet mot den påfrestande ambitiösa Tracy Flick. Som lök på laxen ställer även Pauls syster Tammy upp i valet för att hämnas efter att kompisen hon är kär i istället blivit ihop med Paul. Förvecklingar följer för alla inblandade. En klart underhållande bagatell som känns som en välkommet avbrott, och kanske en spegel av, en valrörelse som känts alltmer imbecill ju närmre valet vi kommit.

SVARTVITT Budskapen på partiernas valaffischer känns ofta generiska och innehållslösa. Vad som står på ett partis affisch hade lika gärna kunnat stå på i princip vilket annat partis som helst. Redan 1968 tog genierna bakom Mosebacke Monarki det hela ett steg längre då de inför det årets riksdagsval skojade att partierna av rättviseskäl hade kommit överens om att använda samma valfilm, fast med olika ljud. En sorts inverterad variant av dagens affischer där det enda som skiljer är färgen och vem som syns på bilden men där budskapen mycket väl skulle kunna vara desamma på varje affisch. En sketch som fortfarande är rolig, och som känns som betydligt mer bitande än det snudd på outhärdliga ”satiren” Herr Talman som vi fått dras med inför årets val.

Mosevisionens valbevakning slutade inte där. Redan i det följande avsnittet får vi följa med när Usedom Wollin från Högervänsterpartiet åker på valturné tillsammans med popbandet The Politruks. En vindlande resa genom ett för att vara valrörelse förvånansvärt vintervitt Sverige, från scen till scen, folkpark till folkpark, ständigt upprepande sitt budskap att det vore orimligt att tänka sig att man ska flyta till framtidens land på gummimadrasser. Det hade onekligen piggat upp om det budskapet dök upp i den valrörelse som nu alldeles snart är slut.

Nyheter och bulletiner från Mosebacke Monarki, avsnitt 4 och 5. Finns på SVT:s öppet arkiv (passa för all del på att titta igenom hela serien när du ändå håller på, den bör ses om med någorlunda jämna mellanrum).

OCH GLÖM INTE: GÅ OCH RÖSTA!

Nicklas Remmegård