Helgtips v. 35

Helgen är här igen, och vi tipsar om ny musik och klassiska filmer du inte vill missa.

MUSIK Redan förra helgen släppte Tomas Andersson Wij sin nya singel Boken om Jean. En alldeles makalös, drygt elva minuter lång låt om Tomas vän Jean Skarsted som gick bort för ett par år sedan. Det är en låt som bränner sig fast, som tecknar vännens liv och ger kropp åt den saknad, det tomrum som uppstår efter en älskad vän. Den är lång, men känns betydligt kortare. En av årets låtar.

FILM På måndag och tisdag, alltså efter helgen, slår SVT till med en riktig dubbelsmocka och visar både Lille Fridolf och jag (1956)och Fridolf sticker opp! (1958), för att sedan visa Fridolfs farliga ålder (1959)nästa måndag (däremot hittar jag inte Lille Fridolf blir morfar, den andra av de fyra filmerna i serien, i tablån, anmärkningsvärt att inte också den visas). Alla tre finns dock på SVT Play redan nu, och bör givetvis ses.

Douglas Håge och Hjördis Petterson är i komisk högform i dessa klassiska filmer. De får sällskap av både generationskamrater som hade sina riktiga glasdagar och en nya generation skådespelare i vad som kan sägas vara de sista riktiga höjdpunkterna för den typ av komedier som mer eller mindre dominerade den svenska filmen från 30-talet och en bit in på 50-talet, för att sedan i princip helt försvinna.

Har du inte sett dem bör du se dem, har du sett dem kan du med fördel se om dem. Och glöm inte att campinggäng, studiecirklar och vandrarklubbar är det ultimata tecknet på ungdomens förfall.

Nicklas Remmegård