Helgtips v. 34

Semestern är slut, sommaren är alldeles strax över och helgtipsen är tillbaka. Den här veckan om lärorika twittertrådar, en välkommen återkomst och en favorit i repris.

KULTUR Twitterkontot The Cultural Tutor (@culturaltutor) har bivit något av en favorit på sociala medier. Kunnigt och insatt allt från arkitektur till konst och retorik på ett sätt som är både lättillgängligt och väcker nyfikenhet. Bara de senaste veckorna har bjudit på en kort historik över art deco, hur du skriver som Caesar, vad vår tids största byggnader säger om 2000-talet, en förklaring av varför man istället för ”är det här konst?” borde fråga ”varför är det här konst?”, och bara häromdagen en fantastisk tråd och den sovjetiska arkitekturens utveckling. In och följ.

SERIE Under sommaren har en ny säsong av roliga vampyrkomedin What we do in the shadows landat på HBO Max. För dig som till äventyrs inte är bekant med serien sedan tidigare är premissen alltså att tre uråldriga vampyrer och deras tjänare Guillermo delar ett hus på Staten Island i New York och så gott det går försöker smälta in och anpassa sig till den moderna världen. Hilarity ensues, som de säger på engelska. Serien är skapad av Jemaine Clement från Flight of the Conchords och bygger på filmen med samma titel som nämnde Clement gjorde ihop med Taika Waititi. Filmen, precis som serien gjorde i mockumentärstil, har en liknande premiss med utspelar sig i Nya Zeelands huvudstad Wellington. Även denna går att se på HBO Max. Passa även gärna på att se piratkomedin Our flag means death som hade premiär på samma streamingtjänst i våras och där just Taika Waititi gör en av de bärande rollerna.

FILM Vi har tipsat om Hasse Ekmans mästerverk Flicka och hyacinter förut, men nu finns den åter SVT Play. Så passa på att se eller se om. Finns att se fram till söndag.

Nicklas Remmegård