Aston Martin DB5 från No Time To Die, £1 500 000-2 000 000. ©Photographer Max Earey

Dyrgripar på stor Bondauktion i höst

James Bonds lockelse upphör aldrig. För att fira att det i år är 60 år sedan den första Bondfilmen, Agent 007 med rätt att döda, hade premiär arrangerar Christie’s och EON Productions nu i september en välgörenhetsauktion där du har chansen att buda hem föremål från relaterade till filmerna.

De 60 lotterna innehåller allt från kläder och klockor till fordon och rekvisita. Här finns exempelvis en uppsättning flugor som burits av Daniel Craig, ett flertal smokingar och kostymer, cellofodralet som används som kälke i Iskallt uppdrag, ett ”fabergeägg” från Octpussy och en Aston Martin DB5 som syns i den för tillfället senaste filmen No time do die. Därtill finns även möjlighet att buda hem upplevelser som fem nätter på Ian Flemings villa på Jamaica där han skrev böckerna om Bond, eller ett exklusivt besök hos champagnehuset Bollinger.

Ett roligt utrop är den jetbåt Pierce Brosnan kör i öppningsscenen till The world is nog enough, den förväntas säljas för motsvarande ungefär 300 000 kronor. En respektabel summa, men långt ifrån auktionens högst värderade föremål. Den Aston Martin som nämns ovan förväntas inbringa över 20 miljoner svenska kronor.

Christie’s Sixty Years of James Bond består av en liveauktion och en onlineauktion. Liveauktionen går av stapeln 28 september i London, medan onlineauktionen startar 15 seotember och avslutas 5 oktober – samma datum som den första Bondfilmen hade premiär i Storbritannien.

Text: Nicklas Remmegård. Övriga foton Christie´s