Odlarglädje i lägenhet på markplan

I Storfors behöver man  inte bo i villa för att njuta av egen uteplats, utsikt över grönskan och plats för odling.
Det har Håkan Karlsson och Tonni Åslund upptäckt.
– Det här är fantastiskt. Vi ångrar inte en sekund att vi sålde huset, säger Tonni.

Det var i februari som flyttlasset gick – 500 meter från villan på Smedbygatan till lägenheten från Stationsgatan. Från 125 kvadratmeter till en trea på 79 kvadratmeter. Från skötsel av hus och trädgård till frihet från alla sådana måsten. Till en hyra på 6500 kronor i månaden.
– Det är just friheten som vi uppskattar mest. Behovet av underhåll ökar ju med tiden i ett hus och vi blir inte yngre, säger Håkan, och Tonni håller med:
– Det enda vi ångrar är att vi inte gjorde detta tidigare, säger hon, och berättar att Stiftelsen Björkåsens vaktmästare redan varit på besök för att fixa ett lås och märken efter spikar i väggarna.
– Vi har bara fått positivt bemötande från Stiftelsen som har trevlig och tjänstvillig personal, säger Håkan.

Inför flytten hade han vissa farhågor eftersom han tycker om att hålla på i trädgården och att få jord på händerna.
– Men det är gott om plats för att odla här. I sommar har det prunkat, skrattar han, och visar flera odlingslådor och rabatter. Från terrassen har paret direkt utgång till det stora grönområdet Ravinen, vilket de uppskattar både vinter och sommar.
– På kvällarna när det mörknar tänds belysningen i bäcken och fontänen är upplyst. Det är otroligt vackert och rofyllt, säger Tonni.

I odlingslådorna har de både dill, sallad och blommor som luktärtor och dahlior.
– Jag gillar färgglada blommor och i år hittade vi en lite ovanlig kanna som är väldigt vacker, säger Tonni.

Håkan berättar att man inför nästa odlingssäsong kommer att ta bort en stor häck, för att få plats med fler odlingslådor.
– Man måste ha något att pyssla med och det ska bli roligt att utöka lite. Vi kommer att peta ner lökar nu i höst så att vi kan njuta av snödroppar och tulpaner i vår, säger han.

De är också mycket nöjda med själva boendet och de säger att det är helt tyst trots att huset ligger intill en väg. Lägenheten är också ljus och fräsch med tillräckligt stort kök.
– Sedan har vi tillgång till en stor tvättstuga, bastu och ett cykelförråd, det är verkligen toppen, säger Håkan.

Läget är också fördelaktigt. Lägenheten ligger ett stenkast från apotek, tandläkare, vårdcentral och busstation.
– Och vi har nära till både ICA och COOP, säger Tonni.

Både hon och Håkan har bott i Storfors i hela sitt liv, ingen av dem skulle vilja flytta längre än just några hundra meter. Barn och barnbarn bor också på orten och finns nära.
– Storfors är ett bra ställe för barn att växa upp på. Det är inte mycket ofog här, den enda nackdelen är väl att många måste pendla till jobb. Men vi har ju tre större städer väldigt nära, säger Håkan.

Text & foto: Eva Wiklund