Eva Nyvall i saluhallen där du hittar närproducerade delikatesser.

Nu kan du handla obemannat på Nyvalls Livs

Saluhall, restaurang, catering. Nyvalls Livs i Bäckhammar är mer än en vanlig ICA-butik. Tidigare i somras införde man även möjligheten att handla obemannat dygnet runt.

När vi kliver in på Nyvalls Livs möts vi av en ljuvlig doft av grillat från saluhallen, där värmländska delikatesser ligger uppradade. Det är fyra år sedan butiken utökades med saluhall och restaurang, vilket innebar att man blev en av få ICA-butiker med fullständiga rättigheter.
– Vi ville göra något för att locka besökare till Bäckhammar, säger Eva Nyvall som drivit butiken sedan slutet av 80-talet.

Hon berättar att många inte vet att Bäckhammar är mer än bruket, men att restaurangen och saluhallen fått allt fler att svänga av vägen och åka in i samhället. Många kommer från Kristinehamn, Karlskoga och ännu längre ifrån för att äta en bit eller köpa med sig något gott från saluhallen.
– Vi har Värmlands bästa grillat, säger Eva med ett skratt.

Stämningen i butiken är familjär och välkomnande. Eva känner de flesta på orten, hälsar på alla med namn, tar sig tid att småprata ett tag.
– Det är det som är så himla roligt, möten med människor och att träffa kunderna.

Nyvalls fyller en viktig roll för samhället i Bäckhammar. Utöver att vara en träffpunkt är man också ombud för exempelvis post och Systembolaget. Nyligen infördes också möjligheten att handla obemannat dygnet runt med hjälp av mobilen.

Eva understryker dock att den bemannade butiken alltid kommer finnas kvar. Det obemannade kompletterar för att ytterligare förbättra servicen och tillgängligheten. Jobbar du skift på bruket eller  kommer hem sent ska du kunna svänga in och handla på vägen hem oavsett om det är middag eller midnatt.
– Det har varit fantastisk respons, mycket bättre än jag vågat tro. Flera av de lite yngre har sagt att det är det bästa som hänt Bäckhammar.

Text & foto: Nicklas Remmegård