Noramarken. Foto: Nina Simonen.

Dags för höstmarknader

Sensommar och tidig höst innebär högsäsong för marknader. För den inbitne marknadsentusiasten likväl som du som vill göra en trevlig utflykt eller bara strosa runt i jakt på ett fynd finns mycket att välja på i både Värmland som Örebro län.

Med start redan under sommaren arrangeras marknader av olika storlekar runt om i vårt område (med omnejd) så gott som varje vecka hela hösten. Störst är Oxhälja i Filipstad som efter ett par års pandemipaus nu åter fyller stora delar av centrala Filipstad med knallar och marknadsstånd. Omkring 60 000 personer beräknas varje år besöka marknaden, som med anor från 1600-talet tillhör Sveriges äldsta. Traditionsenligt är det första helgen i september som gäller, vilket i år innebär 2-4 september.

Traditionsrik och välbesökt är även Noramarken som går av stapeln 27-28 augusti. Med hundratals knallar, tivoli och roligheter fröjdar sig små och stora dessa dagar. I samband med Noramarken framträder även Helen Sjöholm, Jojje Wadenius och Martin Östergren i Nora kyrka lördag 27 augusti.

Lördag 1 oktober är det dags för höstmarknad i Karlskoga, och onsdag 12 oktober i Kristinehamn. I Degerfors hölls marknad redan 20 augusti (före denna tidningspressläggning), och i Stofors arrangeras den årliga marknaden 17 september. Även i Åtorp blir det marknad under hösten. 24 september ställer knallarna upp sina stånd på Åtorpsmarken, som gör efterlängtad comeback efter pandemin.

Ett urval av de marknader som arrangeras i Värmland och Örebro län under hösten*

27-28/8 Noramarken, Nora

27/8 Nysäters marknad, Nysäter

27/8 Sannerudsmarken, Tived

2-4/9 Oxhälja, Filipstad

9/9 Kumlamarken, Kumla

9-11/9 Torsby marknad, Torsby

10/9 Askersunds Höstmarknad, Askersund

10-11/9 Höstmarknad, Brunskog

10-11/9 Hällefors marknad, Hällefors

16-18/9 Årjängs marknad, Årjäng

17/9 Råda marknad, Råda

17/9 Storfors marknad, Storfors

23/9 Lindemarken, Lindesberg

23-24/9 Säffle höstmarknad, Säffle

24/9 Åtorpmarken, Åtorp

25/9 Olsäters marknad, Olsäter

1/10 Karlskoga höstmarknad, Karlskoga

3/10 Grythyttans marknad, Grythyttan

7/10 Sunne marknad, Sunne

12/10 Höstmarknad, Kristinehamn

15/10 Gullspångs marknad, Gullspång

*Information från marknadsdagar.se, med reservation för eventuella ändringar.

Text: Nicklas Remmegård