Strålade sol och banrekord på Svartåloppet

Lördag 13 augusti gick årets Svartålopp av stapeln. Loppet löptes i strålande sol och en för löparna utmanande värme. Temperaturen till trots slog tyske Nils Huhtakangas från Osmabräck till med banrekord på herrarnas 5,5 kilometer med sina 18:32.

– Överlag gick allt jättebra och vi är väldigt nöjda med arrangemanget, säger Lennart Roos, ordförande för Svartå IF och del av loppets  arrangörsgrupp.

Svartåloppet är det i särklass största arrangemang Svartå IF genomför årligen, och många Svartåbor är på olika sätt inblandade i loppet.
– Många ställer upp och hjälper till och det är bra uppslutning från företag som vill vara med och sponsra på olika sätt, det är vi jätteglada för.

Totalt deltog 178 löpare i de olika klasserna, med stor bredd i såväl ålder som kapacitet.

Segrade i herrarnas 5,5 kilometer gjorde som sagt Nils Huhtakangas, medan samma klass för damerna togs hem av Dala-Järnas Ebba Fryxell som sprang i mål på 24:20. På den 14 kilometer långa sträckan togs förstaplatsen i damklassen av Lisa Ring (IK NocOut) på tiden 1:03:58, medan Fredrik Häggmark från Västra Ämtervik tog hem herrloppet på 52:30. Det sprangs även två lopp över 2,5 kilometer, ett för barn och ett för vuxna. Linn Pelander från OK Djerf vann barnklassen efter att ha sprungit banan på 10:45, vilket var nästan fem minuter snabbare än segraren i vuxenklassen där Anna Nilsson tog sig runt på 15 minuter blankt. Efteråt var både deltagare och arrangörer nöjda med dagen.
– Det har bara varit positiv respons från löparna, det är jätteroligt, säger Lennart Roos.

Året Svartålopp var det 41:a i ordningen vilket gör det till ett av de äldre loppen i Sverige, och fler löparfester lär det bli.
– Vi siktar mot nästa år redan nu, andra lördagen i augusti.

Text: Nicklas Remmegård. Foton: Svartå IF