Marina Isaksson (kommunen), Calle Stjernlöf (ambassadör nr 31), Jan Scherman (ambassadör nr 30), Åsa Hååkman Eriksson (kommunen).

Calle Stjernlöf är årets Filipstadsambassadör

När Filipstads stadsfest Filibjur arrangerades i slutet av juli korades traditionsenligt årets
Filipstadsambassadör. Calle Stjernlöf fick äran att som den 31:a ambassadören i ordningen ta plats på den digra listan celebriteter som tidigare förärats titeln och uppdraget som ambassadör för Filipstad.

Titeln delas ut av FFIS, Filipstadsföretag i samverkan, tillsammans med Filipstads kommun. Den första ambassadören utsågs 1991, och då var det radiolegendaren Kent Finell som fick uppdraget att som ambassadör marknadsföra Filipstad. Titeln har sedan årligen vandrat vidare och det är många kända namn som haft titeln genom åren. Thore Skogman, Ingvar Oldsberg, Monica Forsberg, Carl Jan Granqvist, Alex Schulman är bara några av de 30 tidigare ambassadörerna, vilka alla haft en mer eller mindre tydlig koppling till Filipstad.

Calle Stjernlöf hör till de vars koppling är av det mer tydliga slaget. Han har sina rötter i Filipstad och driver nu restaurangen Big Hill Lodge på Storhöjden strax utanför stan. Han har dock, för att använda ett slitet uttryck, många strängar på sin lyra och utöver att vara krögare är han också skådespelare och artist. Han har medverkat i flera framgångsrika filmer och tv-serier som exempelvis Morden i Sandhamn, Sommaren med Göran, Innan vi dör och nu senast Netflix succéserie Clark med Bill Skarsgård i huvudrollen som den kände rånaren Clark Olofsson.

Stjernlöf installerades som ambassadör vid en ceremoni under Filibjur där den tidigare ambassadören Jan Scherman, som är den enda som innehaft posten under två år, lämnade över till sin efterträdare. I samband med detta blev Scherman även utsedd till hedersambassadör.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Filipstads kommun