Wallnerska villan med all sin snickarglädje

Byggnader med historia visas på Kristinehamns Historiska museum

Många kommer att känna igen sig i den nya utställningen som Kristinehamns bildarkiv visar upp i Kristinehamns Historiska museum. ”Husnostalgi – hus med historiska minnen” visar ett brett urval av bilder från Kristinehamns tidigare stadsbild och byggnaderna som formade staden.

Några av husen står kvar än idag medan andra har rivits. Till den sistnämnda kategorin hör Broängsbadet som revs för ett antal år sedan. Broängsbadet är också den yngsta byggnaden i utställningen medan betydligt fler har ett stort antal år på nacken. Till dem hör Wallnerska villan som var aktuell i tv-programmet ”Det sitter i väggarna” som visades på TV 1 för ett tag sedan. Den anrika och speciella villan köptes av trafikchef Jacques Julius Wallner år 1880. På världsutställningen i Paris 1889, som han besökte,  fascinerades han av den svenska paviljongen som byggts av guldsmeden Jean Jansson. Huset väckte uppmärksamhet för besökare från hela världen och när Wallner kom hem igen efter sitt besök i Paris beslöt han att bygga om sitt hus till en kopia av utställningspaviljongen. Arkitekt Carl Österman hade ritningarna klara 1893. Under åren som gått har huset väckt stor uppmärksamhet och när det var till salu för något år sedan på Hemnet blev det ett av de mer klickade objekten. Hemnets besökare drogs till bilderna på huset med sin nationalromantiska stil och ett överflöd av snickarglädje På bara elva dagar fick huset 73 000 besök och under en vecka var det det mest klickade huset i Sverige. Enligt en gammal tidningsartikel kallades det i folkmun för ”Spökslottet” då en brunkklädd dam sägs ha spökat i fastigheten, Spökerierna upphörde dock någon gång spå 1950-talet.

Ett annat anrikt hus som visas på utställningen är Björneborgs Herrgård med sina två flyglar plus en rad andra anrika byggnader. Totalt finns det spännande bilder på 32 fastigheter som kan berätta en historia. Den äldsta bilden är en bild med Rådhuset som togs av fotografen Anna Ollson någon gång på 1850-talet. Till utställningen hör ett häfte med texter om byggnaderna. Utställningen pågår till 13 januari nästa år.

För de yngre som kanske inte är lika fascinerade av gamla hus visas en utställning som bygger på Martin Widmarks och Helen Willis bok ”Lasse-Maja & Cirkusmysteriet”.

Text: Björn Hallin. Foton: Kristinehamns bildarkiv.