Katja Geiger, Katja of Sweden, omgiven av två av sina modeller i Paris.

Utställningen om Katja of Sweden återvänder till Kristinehamn

Redan för två år sedan kom utställningen om Katja of Sweden till Kristinehamns konstmuseum. Det var samma år som hon skulle ha fyllt 100 år.
Pandemin ställde dock till det och utställningen fick stängas i förtid.

Nu ges en ny chans att se utställningen om Katja of Sweden som är producerad av Kulturen i Lund.
– Det känns fint att vi får avsluta Katjas turné hos oss innan utställningen ska vila i magasinen i Lund igen. Vi knyter så att säga ihop utställningsturnén här hos oss i Kristinehamn, säger Lena Örtlund, verksamhetsansvarig och intendent på Kristinehamn konstmuseum. Vi har också fått positiv respons på att vi tar in Katja of Sweden igen, många ser fram emot att den kommer tillbaka, fortsätter Lena.

Katja of Sweden är ett av de stora namnen inom svenskt mode. Med en egen avdelning på Saks Fifth Avenue i New York, förstasidor på världsledande modemagasin och en utsåld kollektion på Harrods i London blev hon – Katja Geiger
– Sveriges första internationellt kända modedesigner. Trendkänslig och målmedveten ansågs hon bryta med tidens snäva kvinnoideal och hon gick sin egen väg.

I utställningen bryter det strama svartvita mot det kulörta lekfulla. Här blandas Katjas kläder och skor med journalfilm och modefotografier av Claës Lewenhaupt och Georg Oddner. Med Katjas egna ord ges en berättelse om hur hon gav den moderna kvinnan nya material, snitt och mönster, och hur det var att vara kvinna i en mansdominerad bransch. 

Utställningen avslutas 11 september.

Foto: Björn Larsson Ask/Bonnierarkivet.