Anders Julin

Restaurangdrömmen tog Texas till Karlstad

Mycket i livet beror på tillfälligheter och lyckliga omständigheter. För Anders och Malin Julin har vägen mot restaurangdrömmen bjudit på både raksträckor och stickspår, och Julins Backyard Barbecue i Karlstad hade antagligen inte funnits utan ett spontant restaurangbesök flera år tidigare.

När Anders Julin var på semester i Skåne med familjen fanns inte en tanke på att starta BBQ-restaurang på Örsholmen, likväl var det där och då fröet till Julins Backyard Barbecue såddes.

– Vi kom på att Holy Smoke (en känd BBQ-restaurang på Kullahalvön, red. anm.) fanns i närheten och sa att vi drar dit, säger Anders.

Det blev en grym upplevelse. Rökdoften, atmosfären, maten; Anders beskriver det som otroligt coolt. Där såddes inspirationens frö, men det var först några år senare fröet grott färdigt och blommade ut: ”Det här borde man göra i Karlstad!”

Restaurangdrömmen har funnits med Anders sedan uppväxten i Degerfors, men livet tog andra vändningar och det var först efter medverkan i Sveriges Mästerkock för tiotalet år sedan han tog steget att göra matlagningen till sitt yrke. När att idén som skulle bli Julins Backyard Barbecue slagit ut började den verkliga resan.

– Vi kände att vi måste förstå ursprunget, säger Anders. Man vill inte bara se något på Youtube, man vill smaka, se hur det går till, känna dofterna.

Alltså blev en studieresa till Texas en viktig del av förberedelserna. Under resan besökte man ett femtontal av världens bästa barbecuerestauranger och slogs av den öppenhet och vänlighet man möttes av.

– Barbecue är religion där nere, det var väldigt värdefullt, fortsätter han och berättar att de fick komma in bakom kulisserna, se maten lagas, på ett ställe fick de rentav se rökningsschemat.

Den avslappnade känslan tog de med sig till sin egen restaurang. Samtidigt som man serverar autentisk Textas BBQ där man röker köttet på låg värme under lång tid – för vissa styckningsdetaljer så länge som 12 timmar, med elden som enda värmekälla – strävar man efter en skön atmosfär där det finns gemenskap såväl med som mellan gästerna.

Båtförrådet blev en restaurang, man har byggt en uteservering bland containrarna och läget mitt i ett industriområde bidrar till upplevelsen. Redan första dagen bildades en lång kö utanför restaurangen och idag lockar Julins Backyard Barbecue gäster från hela Sverige som kommer till Karlstad för att äta här.

– Det är en cool resa vi gjort, säger Anders. Och vi vill hela tiden göra stället bättre och coolare, resan är inte slut.

Text: Nicklas Remmegård

Foto: Julins Backyard Barbecue