Nu är orangeriet invigt

Med orangeriet vid Sjötullen tar Peter och Annika Svensson ännu ett steg i sin satsning på besöksnäringen i Svartå. Ett femtontal inbjudna gäster fanns på plats när landshövding Maria Larsson klippte bandet och invigde det vackra orangeriet, där man under sommaren kommer ha servering av glass, fika och enklarematrätter.

– Solen skiner, det är en fantastisk dag, säger Peter Svensson.

”Shit vad fint det blev”, utbrister en av gästerna när hon kommer runt hörnet och får se orangeriet. ”Det vackraste orangeri jag sett”, fyller någon annan i. Det är en av de där dagarna när solen strålar, det är alldeles lagom varmt och sommaren visar sig från sin allra bästa sida.

– Det är så vackert i Svartå, säger landshövding Maria Larsson i sitt invigningstal, det är verkligen en idyll.

Dessförinnan har Peter och Annika Svensson, som äger och driver Sjötullen och har bjudit in till dagens invigning, hälsat välkoma och Torbjörn Karlsson har berättat om de satsningar som gjorts på fiske i Svartå. Fisketurism är en stor marknad och förhoppningen är att framöver kunna bygga ett fiskecamp för att erbjuda boende för sportfiskare.

– Jag är glad att över att stockholmarna hittar hit, fortsätter landshövdingen med en blinkning till att Annika och Peter för bara några år sedan flyttade från Stockholm till Svartå och sedan dess har drivit såväl Sjötullen som Villa Lugnsbo.

Landshövdingen klipper bandet och inviger orangeriet

Hon pratar om vikten av entreprenörer och entreprenörskap, kopplar Sjötullen till en lokal  tradition av entreprenörskap som sträcker sig tillbaka till när bruket växte fram på 1600- och 1700-talet. Menar att vad Peter och Annika gör ger näring till besöksnäringen, och att de med Sjötullen hittat en pärla i pärlan.

– Jag är jätteglad och väldigt stolt över att ha det här i mitt län.

Orangeriet  glänser i solskenet, och landshövdingen berättar att hon genast när hon såg det kände att hon själv skulle vilja ha ett lika vackert orangeri.

– Ett orangeri är väl varje människas dröm, säger hon och ger gratulationer och lyckönskningar till Annika och Peter innan hon till applåder klipper bandet och förklarar orangeriet invigt.

– Och nu får ni faktiskt gå in, säger Peter leendes och visar in i orangeriet. Senare samma dag kommer man bära in glassdiskar och möbler, för att på fredag eftermiddag (1 juli, red. anm.) premiäröppna serveringen.

Väl inne slås man av rymden, av den vackra sjöutsikten, av hur solstrålarna leker i de utsirade glaspartierna. Flera stannar upp i dörren för att låta sinnena ta in rummet innan de kliver in. Blickarna är nyfikna, beundrande.

Senare i sommar kommer man ta verandan som just nu byggs på det gamla hotellet alldeles intill i bruk, och i samma hus kommer det öppna en lanthandel i gammal stil. Till nästa sommar blir det restaurang, och i den gamla vinkällaren kommer man kunna ha exempelvis vinprovningar och annat. Visionen är att Sjötullen ska bli en mötesplats för boende och turism, och ledordet är längtan. Man vill skapa längtan till sitt boende, till mat och dryck och efter att som turist återvända.

 Med orangeriet på plats är man en bra bit på väg.

Text och foto: Nicklas Remmegård