Gustaf Lagerbjelke kryssar på Hjälmaren

En tur med M/S Gustaf Lagerbjelke är för många en riktig sommar-klassiker. Festliga räkkryssningar, en lunchkryssning eller en resa genom slussarna på anrika Hjälmare kanal, alternativen är många.

Jan-Erik Ekblad på Arboga rederi, som kör turerna med Gustaf Lagerbjelke ser fram emot sommaren och menar att man haft en bra inledning på säsongen.
– Det har varit full fart sedan första maj, säger han.

Man kör såväl räkkryssningar med trubadurunderhållning kvällstid som guidade turer dagtid. En av dessa guidade kryssningar går från Örebro till Arboga via Svartån, Hjälmaren och Hjälmare kanal.
– Hjälmare kanal byggdes redan på 1600-talet och är Sveriges äldsta kanal, säger Jan-Erik. Dess 14 kilometer förbinder Hjälmaren med Mälaren och var viktig för järnexporten från Bergslagen.

Han berättar att kryssningen, som tar ungefär fem och en halv timme och avslutas med busstransport tillbaka till Örebro, är väldigt uppskattad och att man längs vägen passerar flera herrgårdar och andra intressanta platser. Man kör även guidade lunchkryssningar tur och retur från Örebro, då kör man samma sträcka som på räkkryssningarna fast med lunch istället för räkbuffé.
– Det finns något för alla, menar Jan-Erik, det är en väldigt blandad publik.

Han berättar att man körde turer med reducerad kapacitet även under pandemin, men nu märks det att folk vill åka och att det finns ett uppdämt behov,  trycket på biljetter är stort.
– Vi  har förbokning på alla turer och det är ofta fullt så man får boka i relativt god tid, menar han.

Under resan, som avgår från Hamnplan i centrala Örebro, kan du njuta av det stora soldäcket, under räkkryssningarna har man trubadurunderhållning och du kan både äta och dricka gott. Man började kryssa med Gustaf Lagerbjelke redan 1989, och det är väldigt populärt bland både turister och närboende.
– Många kommer tillbaka varje år, säger Jan-Erik, det är väldigt roligt.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Arboga Rederi