Mats Runqvist på Cornelis i Grytthyttan.

Fullmatad sommar på Cornelis

Förra årets Cornelisdag i Grythyttan blev en stor succé som trots regn lockade hundratals besökare från vida omkring. I augusti är det dags igen, och man hoppas på ny storpublik.
– Vi är många Cornelisgalningar i Sverige, säger Mats Runqvist med ett skratt.

När Cornelisdagen förra året arrangerades i Grythyttan var det första gången på över 30 år som dagen flyttade från Stockholm. 13 augusti blir det en favorit i repris då Cornelisdagen åter intar torget i Grythyttan.
– Det blev så lyckat, så vi sa att vi kör igen, säger Mats Runqvist på Cornelis i Grythyttan.

Man smyger igång redan på fredagskvällen den 12:e med trubadur, och på
själva Cornelisdagen på lördagen intar den ena stora artisten efter den andra scenen. Mats nämner bland andra Kleerup och Lill Lindfors, likväl som Jack Vreeswijk och Finn Zetterholm.
– Det blir mat, musik och dryck, allt som Cornelis tyckte om.

Han berättar att Cornelissällskapet under dagen också kommer dela ut det skrivarpris till unga som skriver visor på svenska och som 2018 instiftades för att främja svensk visa.
– Vi måste fortsätta få fram nya förmågor, och det är kul att kunna lyfta fram unga som skriver på svenska, säger Mats om priset som består av tiotusen kronor och delas ut till en kille och en tjej.

Cornelisdagen är dock inte det enda som händer på Cornelis i sommar. Varje torsdag under sommaren har man rosétorsdag med livemusik, succén med rårakor på lördagar fortsätter, och sista lördagen i augusti firar Cornelis sitt tioårsjubileum med en stor fest på torget.
– Då blir det lite mer fart och fläkt, säger Mats och berättar att Svenne Rubins och Emil Assergård kommer få Grythyttan att dansa genom augustinatten.

Han ser fram emot en rolig sommar, och håller tummarna för att sommarvädret ska visa sig från sin bästa sida.
– Subtropiskt klimat i augusti vore toppen!

Text: Nicklas Remmegård Foto: Cornelis