Första turen i kajak gav mersmak för kommunchef Johan Rosqvist.

Kommunchefen upptäcker Storfors från vattnet

Som ung var han mer intresserad av skogen än av vatten och sjöar.
– Vi bodde på en gård i Småland, långt från större vatten, så det var mest skogsbruk och jakt på agendan, säger Johan Rosqvist, kommunchef i Storfors kommun.

Redan som tolvåring hade han jägarexamen, men det har varit tunnsått med jaktbyten.
– Jag är lite för blödig och har svårt att skjuta djur så det har jag fortfarande inte gjort, skrattar han.

Under studierna på Chalmers väcktes det riktiga naturintresset och idag är en tur i skogen något han längtar efter när arbetsveckan varit stressig.
– Att få gå ut i skogen ger en enorm frihetskänsla och ett lugn. Sakta men säkert släpper samhällets krav när man vandrar längs en stig, säger han.

När det gäller naturutflykter på vatten ger sig familjen, som också består av hustrun Anna och barnen Jack och Selma, gärna ut i Vänerskärgården med en snipa.
– Det blir besök på öar, fika och kanske nån övernattning, säger han.

Att paddla kajak eller kanadensare är något han hittills har mycket begränsad vana av. För att råda bot på detta styr vi kosan mot Jordkullens badplats en mulen majdag.
Här väntar både kajak och kanadensare på Johan, hans barn Selma och Jack samt deras kompisar Isa och Walter.

Efter en kort instruktion av Leif Persson, som levererar farkosterna från Badsta Camping och kanotcentral, är gruppen redo.
Johan testar först kanadensaren där de båda tjejerna får turas om att paddla i fören.
Killarna kollar lite tveksamt på kajakerna som ser mer rangliga ut än de är. Men efter bara några minuter har de fått full fart över viken och så småningom går det fint att både svänga, backa och få fart framåt.

Efter en lunchpaus vid brasan med korvgrillning och gyllenbruna pinnbröd är det dags för eftermiddagspasset.
Tjejerna väljer överraskande nog att bada i den råkalla majvinden medan killarna ger sig ut på ytterligare paddling.
Johan tar en första kajaktur och den blir snabb och intensiv med kraft i paddeltagen. Vattnet bubblar kring fören och ett leende sprider sig över kommunchefens läppar.
– Wow! Vilken frihetskänsla. Man kommer verkligen nära vattnet i den här, säger Johan, som ser fram emot att få upptäcka fler delar av det drygt sex mil långa sjösystemet.
– Det är speciellt med ett system där sjöarna hänger samman på det här sättet med åar och kanaler, säger han och konstaterar att en kanadensare eller kajak skulle vara ett bra sätt att ta sig fram för att upptäcka mer av Storfors från vattnet.
– Det är tyst och man kan lätt ta sig in på grunda ställen. Dessutom får man motion. Det känns redan i magmusklerna, skrattar Johan, som hoppas på sällskap av familjen för en längre tur i sommar.    

Hyr kanot, stuga, båt & utrustning

På Badsta Camping kan man hyra kanadensare och några kajaker, tält och annan utrustning. Man kan även få hjälp med kartor och skjuts till olika startplatser.
Leif Persson, som driver kanotcentralen, känner de flesta pärlorna längs hela sjösystemet Bergslagskanalen.
– Det är otroligt fint här och många blir överraskade att det är så gott om utrymme. Det blir sällan trångt, säger  Leif, som har en lång rad tips på olika turer att dela med sig av. Det finns många kanotleder och ett tiotal lägerplatser bara i sjösystemet Bergslagskanalen, som kan användas av vem som helst. På campingen finns boende i stugor, gästkök och duschanläggning. Båt med 4 hk motor finns också att hyra. Fiskekort för Skärjen, större delen av Bergslagskanalen och Nykroppa Storfors fiskevårdsförening säljs också här.

Information: 070-683 43 33, www.badsta.se

             

Text Eva Wiklund. Foto: Lars Larsson