Helgtips v. 24

Sista helgen före midsommar, Motorsportvecka i stan och vi tipsar om en klassisk film, sprillans ny musik och ett av tv:s allra finaste program. Trevlig helg!

FILM Nu finns Hasse och Tages klassiker Äppelkriget (1971) att se på SVT Play. Filmen om kampen mot anläggandet av nöjesparken Deutschneyland i det natursköna Änglamark är en rolig komedi, ett inlägg i naturvårdsdebatten, en kritik mot exploatering. Framförallt en roande film, full med infall och kreativa visuella finesser och tricks. En film alla bör se, och vars budskap känns aktuellt även i vår klimatkrisande tid. Äppelkriget finns på SVT Play till och med 10 juli.

Som bonus kan nämnas att det under rubriken ”Kommentarer” på utmärka Svensk Filmdatabas sida om Äppelkriget finns en intressant intervju med Hasse och Tage om filmen och dess tillkomst. Rekommenderas.

MUSIK Idag, fredag 17 juni, släpper Little Jinder sitt nya album Salta Diamanter. Som singlarna Solnedgångar, Jetplan och Brustna hjärtans klubb antytt har den här skivan en annan, mindre elektronisk ljudbild än på föregångarna. De karakteristiskt personliga texterna som liksom äter sig in under skinnet finns kvar men har fått nya perspektiv, känslorna är fortfarande stora men vinglar inte längre runt på stan i ett evigt rus. Om Little Jinders tidiga låtar på svenska handlade om någon sorts evig dekadens handlar det nu mer om det som kom sedan, om hur livet hände. Där förra plattan Hejdå på många sätt kändes som ett avsked till den persona Little Jinder skapat runt sig själv, känns det här mer som ett första steg mot något nytt. Samma fast annorlunda. Jag ser fram emot att få stifta närmare bekantskap med det här nya.

TV De senaste veckorna har det pratats en del om Kanal 5:s Naked Attraction, jag skulle dock vilja slå ett slag för ett annat dejtingprogram. SVT:s  Första dejten som häromveckan hade premiär för sin nya säsong. Till skillnad från konkurrenten, och för all del även SVT:s egna Gift vid första ögonkastet, är det inte alls spektakulärt. Två människor matchas ihop, går på en klassisk restaurangdejt och får sedan svara på frågan om de vill ha en andra dejt, varken mer eller mindre. I all sin enkelhet är det ett av TV:s absolut finaste program. Om deltagarna i Naked Attraction rent bokstavligt är nakna visar sig de medverkande i Första dejten själsligt nakna, i alla den sårbarhet en första dejt närmast definitionsmässigt innebär.

De två första avsnitten av nya säsongen av Första dejten finns på SVT Play, nya avsnitt på tisdagar.

Till sist: Bor du i Karlskoga har du knappast missat att Motorsportveckan pågår för fullt. Det är späckat med programpunkter hela helgen, och du hittar den officiella programtidningen här.

Nicklas Remmegård