Muskelbåt bland muskelbilar

Motorsportveckan rör sig både på land, i luft och vatten. Bland muskelbilarna på Arena flyget kommer du också kunna se en riktig muskelbåt.

Det handlar närmare bestämt om en Donzi 35 ZR. Utrustad med två stycken kompressormatade Mercury racingmotorer som ger 600 hästkrafter vardera kan båten göra 84 knop, men så snabbt kör man sällan.
– Marschfart brukar ligga runt 60 knop, säger Per Bäckström som äger båten, då är bränsleförbrukningen som mest effektiv.

Han berättar att han blev tillfrågad om han ville vara med och visa upp den kraftfulla båten i samband med muskelbilsträffen på flygfältet, och att det inte fanns mycket att tveka på när inbjudan kom.
– Vi tyckte det skulle passa att ha med ett par häftiga kompressormotorer i en båt, säger han och lyfter fram Karlskoga som motorstad. Motorsport och V8-motorer hör ihop, om det sedan går på land, vatten eller i luften spelar mindre roll.

Han ser fram emot Motorportveckan och att få träffa fler motorintresserade.
– Det ska bli roligt att få visa upp sig, säger han, det är ett motorintresse i grund och botten och det blir kul att ha en häftig båt på plats.

Per är också engagerad i Poker Run Vänern, ett evenemang som körts sedan 2009 och i sommar kommer tillbaka efter ett par års uppehåll under pandemin. I dagsläget är 38 båtar anmälda till loppet där du samlar ihop fem spelkort i förseglade kuvert, och den bästa pokerhanden sedan vinner tävlingen. Loppet är uppskattat av förarna, och starten vid Picassoudden brukar locka en hel del åskådare. Årets Poker Run Vänern går av stapeln 1-2 juli.
– Vi ser fram emot det, säger Per, det är efterlängtat.

FAKTA
Fabrikat: DONZI 35ZR. 
Motorer: Mercury Racing 2x600SCI
Vikt: 3850 kg
Längd: 10.75 m

Text: Nicklas Remmegård