Det låter ordentligt om en muskelbil.

Mullrande muskelbilar

Fredag och lördag 17-18 juni mullrar det rejält på Karlskoga flygplats. Då arrangerar Sveriges största Facebookgrupp för muskelbilar med drygt 38 000 medlemmar en bilträff för amerikanska vrålåk från åren 1964 till 1973.

Mer exakt äger träffen rum fredagen den 17 juni mellan 12:00-18:00 och lördagen den 18 juni mellan 12:00-16:00.
Priser i ett flertal kategorier kommer delas ut, som ”People´s Choice” och ”Longest Distance”.

Vad är då en muskelbil? Enligt historien började det  med Pontiac GTO och Ford Mustang 1964 och slutar med Dodge Charger och AMC Javelin cirka tio år senare. I motsats till de snabba europeiska bilarna, som prismässigt var helt utom räckhåll för mannen på gatan, hade dessa bilar ett pris som även unga bilköpare kunde betala. Bilar som Ford Mustang, Plymouth Roadrunner, Dodge Charger, Chevrolet Camaro och Pontiac Firebird blev oerhört populära. Oljekrisen och höga försäkringspremier tar död på de effektstarka, amerikanska bilarna i början av 1970-talet.

Har du ingen muskelbil men kanske en Chevrolet från 1955 med dubbelturbo eller en hot rod med kompressor är du också välkommen. Då till en finbilsparkering i direkt anslutning till Muskelbilsträffen 2022 KGA. Som besökare är alla välkomna, så klart!

Text och foto: Sneeky Pete