Helgtips v. 22

Ännu en långhelg står för dörren, den här gången med extraledigheten i form av nationaldag i bakänden av helgen. Så här kommer veckan tre tips, som förhoppningsvis ska räcka för måndag också.

FILM Blir du också lite uppspelt när en plats du är välbekant med plötsligt syns på film? I så fall kan svenska dramat Goliat från 2018 vara något för dig. Delvis inspelad i Degerfors (och någon enstaka scen i Karlskoga) innehåller den ett flertal miljöer man som uppväxt i trakten lätt känner igen. Därtill är de en väldigt bra film. En uppväxtberättelse om tonårige Kimmie som växer upp i en småkriminell familj, och som när hans far åker in i fängelse förväntas axla ansvaret för familjen. En film om att slitas mellan lojalitet mot familjen och mot sig själv, mellan omgivningens förväntningar och drömmen om ett annat liv.

Goliat visas på SVT natten mellan lördag och söndag, samt på SVT Play till 3 juli.

EVENEMANG Evenemangssommaren, kanske den mest efterlängtade någonsin efter två års pandemipaus, börjar rulla igång. Nu i helgen är det exempelvis dags för Red Brick Festival, för första gången sedan premiären 2019. Det blir fullt ös hela helgen från fredag till söndag, med stor AW på fredagen, och några av landets populäraste artister på scen lördag-söndag. Därtill kommer en rad mikrobryggerier finnas på plats med sina öl, vilket lockar även detta gamla indiekid till festivalen. Det blir början på en späckad sommar.

TV På måndag eftermiddag visar SVT1 en dokumentär om Nalen, det legendariska danspalatset på Regeringsgatan i Stockholm. Här uppträdde så gott som alla av de största jazzartisterna och under decennier var det Stockholms kanske främsta nöjespalats, och inte minst hemvist för de så kallade Nalensnajdarna,  swingpjattens motpol och antagonist. Mot slutet av 60-talet var storhetstiden över och Nalen hotades med rivning, dansverksamheten upphörde och lokalerna användes under en period som värmestuga för hemlösa. Dokumentären är gjord i samband med att Nalen åter öppnade som nöjes- och konsertlokal 1998, en roll det har än idag. Många av de som var med när det begav sig, och som nu ytterligare 24 år senare är borta sedan länge, berättar om minnen från Nalen och jazzen och tiden, då när jazzen och swingen regerade nöjeslivet. En nostalgitripp för de som var med, en fascinerande blick mot en annan tid för oss andra.

Nalen visas på SVT1 måndag 16:55, och går att se på SVT Play i ytterligare två år.

Nicklas Remmegård