Johan Jansson Stiftelse firade 25 på Saxå

Johan Jansson Stiftelse fyller 25 år i år, och för att uppmärksamma detta bjöd man en lördag i april in till jubileum på Saxå Herrgård.

Restaurangen är fylld till sista plats när Carl Jan Granqvist hälsar välkommen till Saxå och det strax därefter dukas fram en lunch som start på dagen. När gästerna sedan förflyttat sig till en av herrgårdens vackra salonger är det åter Carl Jan som med sin karakteristiska espri inleder och håller ett scensamtal med Kajsa Jansson, som efter att sonen Johan gått bort i en ovanlig form av cancer, startade stiftelsen tillsammans med sin man Harald och Johans änka Susanne Hede.

Stiftelsens bidrag till tumörforskningen är betydelsefull. Under åren har man delat ut 14 miljoner kronor i forskningsbidrag, och idag är portföljen värd nästan fyra gånger mera än som vad som ursprungligen satsades. Till stor del tack vare goda placeringar, men man har också mottagit mycket gåvor.
– Många i salongen idag har tänkt på stiftelsen, säger Kajsa med en gest mot publiken.

När vi efteråt får en pratstund med Kajsa trycker hon på att det centrala för stiftelsen är att årligen kunna betala ut forskningsbidrag för att bidra till cancerforskningen.
– Cancerforskning är vitalt för många, säger hon, många familjer har närstående som drabbas.

Själv fortsätter hon jobba på, både i sin roll som ordförande och med att förvalta stiftelsens tillgångar. Tanken är dock att stiftelsen ska leva vidare och fortsätta stödja forskningen som man hittills gjort även den dag Kajsa av ett eller annat skäl kliver av.
– Jag är ju gammal nu, men det finns personer efter mig som fortsätter jobba med stiftelsen även när jag är borta.

Dagen avslutas med att Christina Berger, specialistläkare/tumörortoped och Magnus Hansson, professor/patolog från Sahlgrenska Universitetssjukhuset berättar om sina respektive forskningsområden, lite förenklat handlar det om skelettrekonstruktion och proteser respektive tumördiagnostik.

Kajsa Jansson konstaterar att det varit en lyckad dag, och är glad över såväl den goda uppslutningen som av responsen på dagen.
– Alla tyckte det var väldigt trevligt, och att miljön var gemytlig.

Hon berättar att det är många som varit imponerade av vad stiftelsen åstadkommit, vilket hon tycker känns bra då det var viktigt för henne och Harald att kunna minnas Johan på det här viset.
– Jag är ofantligt tacksam för alla som hjälper till och ger bidrag. Det är väldigt värmande.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Sirpa Tanskanen & Johan Jansson Stiftelse