Ätbart fortsatt stark trend i trädgården

När nu trädgårdssäsongen slår ut i full blom passa på att kolla med trädgårdshandlarna i området vad som gäller i trädgårdarna 2022. Vi bad  dem svara på följande frågor:
1. Vad är trendigt eller efterfrågat i år?
2. Har du själv någon favoritväxt du skulle rekommendera?

Marco Åkesson, Plantmarknaden Lindesberg

1.) Trenden vi sett under flera år har förstärkts, och det är allt som är ätbart. Sättpotatis, gurka, tomater, hallonbuskar, fruktträd. Man har upptäckt glädjen i att odla, både att det är roligt och att det smakar godare. Sedan har vi också att odla dahlia. Det ger bra resultat på relativt liten arbetsinsats, och här ser vi en ny grupp som odlar. Tidigare har det mest varit de som är 50+, men nu är det många som är 20 och som upptäckt dahliaodling på youtube. I den yngre generationen är det även populärt att odla chili.

2.) Det är klart man har många favoriter så det känns svårt att välja en, men jag vurmar mycket för rosor. Det finns ett stort utbud av odlingsbara rosor för vår klimatzon, både gamla och nya sorter. En klassiker som alltid står sig är pelargon.

Sivert Andersson, Klockargården

1.) Ätbart för odling, grönsaker och frukt. Odling överhuvudtaget är stort, lite som i fjol.

2.) Jag odlar väldigt mycket pelargoner. Men tycker det är roligt att odla själv, exempelvis potatis, gurka och dill. Gurka är kul att odla, särskilt Västeråsgurka som man lägger in.

Jonas Grund, Stolpens Trädgård

1.) Vi säljer mycket av allting (skratt). Ätligt har varit på gång länge, och har blivit ännu mer påtagligt med rådande världsläge. Vi har rätt ovanliga ätliga växter som valnöt och mullbär. Valnötter är bra för de går att lagra hur länge som helst, medan mullbär ger bär hela sommaren. Det finns också de som vill ha exempelvis silverpäron och lavendel.

2.) Magnolior är mitt huvudsakliga intresse. Woodlandperenner är roliga, de sprider sig ofta och klarar sig själva utan att kräva särskilt mycket omvårdnad. Ovanliga träd och buskar som ingen annan har går jag igång på.

Anders Gustafsson, Gustafssons Handelsträdgård

1.) Grönsaksplantor framförallt; gurka, tomat och lite andra sorter. Det tror jag på, det är populärt med odling. Blommor blir nog ungefär som det brukar. Pelargoner har gått bra de sista åren, och fortsätter så.

2.) En liten petunia som heter Littletunia. Den finns i många olika nyanser och är lättskött, den passar bra för balkong- och fönsterlådor.

David Hveem, Hveems Handelsträdgård

1.) Svårt att svara på när man har så mycket olika grejer. Det köps det mesta, men ska man säga något så är färgen orange efterfrågad i år.

2.) Pelargoner, för då kan man åka bort ett tag, de klarar torkan bra.

Elvira Sandwall-Lundin, Bergslagscenter

1.) Säsongen är lite senare i år än den brukar vara, men skulle säga att det är lite som förra året, lite jasminbuskar, man vill ha sådant som doftar gott. Rosor exempelvis. Det finn en ros som heter Koko Loco som är väldigt populär och svår att få tag på. De vi fick har redan gått åt, så vill man ha en till nästa år bör man förbeställa redan nu.

2.) Jag tycker om fläderbuskar. Dels blommar de väldigt fint, och så kan man göra väldigt god saft på dem. Fläder finns både som rödbladig med rosa blommor och grönbladig med vita så det blir fint att ha i trädgården.

Arnold Kuipers, Helianthus Blomsterhandel

1.) Jag tror det är myrtenbär, och årets pelargon – Calliope L ”Soft Coral”.

2.) Nejlikor, det är en bra växt som är tålig.

Nils Bergslid, Niklasdams Trädgård

1.) Jag tycker att allt tycks vara efterfrågat (skratt). Men för vår del är det väldigt efterfrågat med pelargoner eftersom vi har det som specialsortiment.

2.) Jag har väldigt många favoriter såklart, men en favorit jag inte vill vara utan i min trädgård är lavendel. Det tycker jag är en trevlig växt, som är trevlig även när den inte blommar i och med att den doftar så gott.

Diana Hoogendijk, Lilla Trädgården i Nora

1.) Egentligen allt möjligt, men allt ätbart att odla själv är populärt.

2.) Jag tycker själv mycket om hortensian Annabelle. 

Kjell Svedrin, Svedrins Handelsträdgård

1.) Matnyttiga och ätbara växter är det stor efterfrågan på, som frukt och bär att odla i trädgården.

2.) Jag hinner inte plantera så mycket själv, men jag tycker mycket om att odla tomater och gurka.

Fariba Nazari, Gullspångs Handelsträdgård

1.) Allt möjligt egentligen. Det är inget speciellt som är extra efterfrågat utan det går åt av det mesta.

2.) Jag tycker att alla växter är fina, men jag tycker om orkidéer. Även gröna växter som inte är blommande är en favorit.

Text: Nicklas Remmegård