Dansband i fokus på Kristinehamns Historiska 

Kristinehamns Historiska Museums sommarutställning blir en riktig nostalgifest. ”Dansband” visar de värmländska dansbandens historia med ett rikt bildmaterial och flera unika föremål. Efter den stora invigningen 18 juni står utställningen hela sommaren.

Scenkläder, orkesterkort, affischer, skivomslag och massor av bilder från när det begav sig. De värmländska dansbanden är många, och en hel del har anknytning till Kristinehamn. Grunden i utställningen är material från Kristinehamns bildarkiv men man har också fått låna föremål från olika orkestrar.
– Vi har varit i kontakt med flera olika band, berättar museets intendent Lena Örtlund och nämner bland annat Tommy Bergs och Karlstad-Örjans.

Fokus ligger främst på 60- och 70-talen, som var dansbandens verkliga storhetstid. Det kommer således bjudas på en del nostalgi för den som var med, och tanken är att det ska vara en lättillgänglig utställning som fångar känslan av svensk sommar.
– Dansband är djupt rotat i folksjälen i hela Värmland, och vi vill göra en riktig sommarutställning som fångar det värmländska kynnet.

En särkskild del av utställningen kommer ägnas åt Pelle Nilsson, nöjespappan från Kristinehamn som Lena kallar honom, som spelade en viktig roll för att få ut många dansband på marknaden. Bland annat kommer det där visas en film om honom. En annan del av utställningen handlar om folkparkerna, framförallt de i Kristinehamns kommun, som var och är en viktig arena för dansbandskulturen. Man kommer även bygga upp en del av en rotunda i utställningssalen.
– Vi hoppas det blir en populär utställning med mycket igenkänning, säger Lena Örtlund.

Samtidigt som ”Dansband” visas i stora hallen på Kristinehamns Historiska Museum visar man en utställning om Pippi Långstrump i den mindre delen.

Text: Nicklas Remmegård. Foton: Kristinehamns bildarkiv