Lokalpolis Andreas Ringbäck och säkerhets- samordnare Michael Björklund.

Nystartsmöte för grannsamverkan i Storfors

Nu blir det nystart för grannsamverkansarbetet i Storfors.
– Vi ligger redan bra till Östra Värmland när det gäller grannsamverkan, och brottsstatistiken visar att det lönar sig, säger kommunpolis Andreas Ringbäck.
Tisdag den 24 maj bjuder han in till ett öppet möte tillsammans med säkerhetssamordnare Michael Björklund.

Tanken är att locka fler eldsjälar som vill starta grannsamverkan i sina områden, samtidigt som de som redan har ett grannsamverkansområde kan få ny inspiration, kunskap och tips.
– Storfors kommun bidrar med 5000 kronor per år till arbetet, det har kommunstyrelsen fattat beslut om, säger Michael Björklund.

Pengarna bekostar bland annat de skyltar som man kan beställa för att markera att grannsamverkan pågår i området.

Andreas betonar att grannsamverkan inte innebär att man ska patrullera nätterna igenom eller gripa misstänkta personer. Man ska istället hålla uppsikt över sina grannars bostäder och kontakta polisen om man ser något misstänkt. Det kan exempelvis handla om att ta ett extra varv i kvarteret när man ändå går ut med hunden, eller tar en cykeltur genom sitt område.
– Man ska hålla koll på vilka som rör sig i området. Kontaktpersonerna får också en gräddfil för att kunna kontakta mig, säger Andreas, som också poängterar att det inte bara handlar om villaområden. Även områden med flerbostadshus kan starta grannsamverkan.

Statistik visar att brottsligheten minskar med en fjärdedel i områden som har grannsamverkan. Och då är det inte enbart inbrotten som minskar.
– Även stöld och motorfordon och skadegörelse minskar, säger Andreas.
Nu hoppas han och Michael på stor uppslutning i Kulturhuset den 24 maj, med start klockan 18.00.
– Man behöver inte samla ihop hela sitt grannskap för att komma på mötet. Det räcker med att en eldsjäl är intresserad så hjälper vi till med information och uppstart, säger Michael Björklund.

Text & foto: Eva Wiklund