Helgtips v. 20

Sprillans ny musik och en kväll i nöjeshistoriens tecken. Den efterlängtade helgen är här, och så även Mnytts helgtips.

MUSIK Om produktionen på fyra år gamla So Sad So Sexy byggde på influenser från trap har Lykke Li i intervjuer inför nya albumet Eyeye pratat om att hon snarare skalar av och saktar ner. Hennes hittills fyra album, Eyeye blir det femte, har varje skiva haft sitt distinkta sound. Även om det alltid låtit Lykke Li har ingen skiva låtit som den föregående. Vad vi bjuds på nya blir spännande att höra. Av singlarna No Hotel och Highway to Your Heart att döma väljer hon en inriktning som kanske ligger närmre 2014 års I Never Learn än den dramatiska Woundes Rhymes eller ovan nämnda So Sad So Sexy. Oavsett vad är det efterlängtat albumsläpp. Ny musik av Lykke Li är alltid en händelse.

Eyeye släpps idag, ägna helgen åt att lyssna in det.

TV Lördag är Gene Kelly-kväll på SVT2. I två timmar med start klockan 21 får vi umgås med denne de klassiska Hollywoodmusikaliernas gigant.  Först porträttet Gene Kelly som ger os berättelsen om danskaren, skådespelaren och sångaren som med sina nya, innovativa grepp på närapå egen hand förnyade hur dans visades på film. Därpå ett exempel på Kellys insatser som koreograf. 1960 blev han som fösta amerikan inbjuden för att skapa en föreställning för operabaletten i Paris. Resultatet – kallat Pas de Dieux med musik av Gershwin – blev hyllat, föreställningen en succé. En succé som sedan glömdes bort. I föreställningen Startstruck har Scottish Ballet i Glasgow plockat upp Kellys koreografi och adderat en ramhandling. Resultatet ser vi i Starstruck – Gene Kellys kärleksbrev till baletten. En oemotståndlig kväll för alla med intresse för nöjeshistoria.

Nicklas Remmegård